BalkansPress

Dobro došli!

Reka u najstrožem centru grada a prepuna ribe, i to salmonidnih vrsta – nigde to kod nas nema osim u Užicu, gde ribolovci hvataju prelepe primerke potočne pastrmke, mladice i lipljena.

Hvataju, ali i puštaju! Zahvaljujući tome riba ovde opstaje, raste, mresti se... Zato je dosta ima, zato je pecaju. Priroda se samo postarala da salmonide imaju idealne uslove za život u ovoj vodi.

Ribolovci hvataju potočne pastrmke, mladice i lipljen

*Ribolovci hvataju potočne pastrmke, mladice i lipljen / FOTO: V. LOJANICA / RAS SRBIJA

PROČITAJTE: "OVDE JE KAO U BAJCI" Američki portal jedan srpski grad proglasio NAJBOLJE ČUVANOM TAJNOM NA SVETU!

 

Od brane na Gradskoj plaži, pa naniže 300-400 metara ka hotelu "Zlatibor", sve sa uređenog šetališta i nadomak restorana, neretko se za varalicom ili mušicom pomame pastrmke teške i po dva kilograma. Ima i mladice, lovljeno je ili primećeno u virovima Đetinje primeraka dugih i jedan metar. I lipljen, ljubitelj čistih i brzih voda, je već nekoliko godina stanovnik reke, hvatani su komadi i po kilogram teški. Sitnijih primeraka ovde je na hiljade.

Ribolovac Ivan Bakić sa prelepim primerkom lipljena

*Ribolovac Ivan Bakić sa prelepim primerkom lipljena / FOTO: V. LOJANICA / RAS SRBIJA

Odakle Užičanima privilegija da u srcu grada love plemenitu vrstu ribe?

- Sve je počelo pre tri decenije kada smo, želeći da dobijemo ovo što danas imamo, proterali ribokradice sa Đetinje. To smo učinili strogom kontrolom, uz pomoć užičke policije pošto ribočuvari u to vreme nisu imali velika ovlašćenja - priča za "Blic" Radomir Đerić, šef ribočuvarske službe firme "Balkan Eko Tim" korisnika voda na području ribarskih područja "Zapadna Morava" i "Velika Morava 1".

 

U to vreme u Đetinji je bilo potočne pastrmke, ali mnogo u mnogo manjem broju i ne tako krupne i jake kao sada. Na primer, kao one pegave lepotice, duge 61 centimetar, koju je pre nekoliko dana ulovio Stefan Jovanović. Čim je ribu svoje karijere izvukao na obalu i ovekovečio ulov, vratio ju je u brzake.

Izvanredan primerak pastrmke

*Izvanredan primerak pastrmke / FOTO: V. LOJANICA / RAS SRBIJA

- Kada smo se rešili ribokradica počeli smo sa akcijama čišćenja reke. Uporedo smo podizali svest kod ribolovaca i očili ih da obale reke pre odlaska sa pecanja ostave čistijim nego što su bile. Potom smo reku poribili mladicom i lipljenom. Od malo smo dobili mnogo - nastavlja Đerić o procesu koji je doveo da užički ribolovci imaju ono na čemu im kolege zavide.

Znala je Đetinja nekad da pronese crvenilo ili nekakav drugi kolorit. Bilo je to zbog otpadnih voda koje je ispuštala fabrika "Cveta Dabić", kasnije pod imenom "Froteks". Srećom po živi svet reke i ribolovce, ali ne i po zaposlene koji su radili u ovoj firmi, tekstilni gigant je devedesetih prestao sa radom.

 

Na svake tri godine, kaže Đerić, radi se monitoring, riblja osnova, koji dokazuje da je Đetinja puna ribe – kako u jezeru Vrutci i kanjonu između ove hidroakumulacije i Užica, tako i u samom gradu.

-Sto puta sam rekao da je kvalitetno čuvanje voda zahvalnije od svakog poribljavanja - veli ribočuvar.

Pastrmka, mladica i lipljen su tu, sad ih treba čuvati. Na tom zadatku su već nekoliko godina članovi udruženja "Alasi sa Đetinje", mlada garda užičkih pecaroša. Nisu samo sportski ribolovci, već i edukatori i desna ruka ribočuvarima. Ustanovili su pravilo "uhvati i pusti" do kog drže kao do Svetog pisma.

Ribolovac Stefan Jovanović drži pastrmku

*Ribolovac Stefan Jovanović drži pastrmku / FOTO: V. LOJANICA / RAS SRBIJA

- Mlađim ribolovcima koji tek dolaze, pokušavamo da usadimo svest da je ribi mesto u vodi i da ulove trebaju da vraćaju da bi i njihova deca nekad mogla ovde da pecaju. I ceo podmladak je to prihvatio. Uspeli smo da im presadimo pelcer savesti. Sad oni sa vode javljaju kad uoče nekoga ko se ne pridržava pravila ponašanja na vodi, uglavnom starije ribolovce koji pecaju na živ mamac i koji nose ribu kući. Tu nema praštanja, jer ništa bolje ne deluje na Srbina nego kazna, a minimalna za ovakve prekršaje je 50.000 dinara - kaže Ivan Bakić, predsednik "Alasa sa Đetinje".

 

Temperaturom od 12-13 stepeni i hranom prirodnom hranom koju ribi nudi u izobilju, kaže on, Đetinja je idealno stanište za salmonidne vrste riba.

PROČITAJTE: NE PROLAZITE TEHNIČKI AKO NEMATE OVO Šok u Srbiji, uskoro će svi automobili morati da imaju jednu stvar!

Mladi spretni ribolovac Uroš Šunjevarić

*Mladi spretni ribolovac Uroš Šunjevarić / FOTO: V. LOJANICA / RAS SRBIJA

PROČITAJTE: ISPOVEST KOMANDIRA CENTRALNOG ZATVORA: Šiptar je bio kukavica, Knele hiperboličan, Kum se družio sa policijom

Uz onaj broj sklonih ribokrađi, jedino što preti ribljem fondu Đetinje kroz Užice su ekocidi.

- Nekoliko puta se dešavalo da iz kanalizacionih ispusta u reku dospeju zagađujuće materije usled kojih je bilo uginuća. Duša da te zaboli kad vidiš mrtvu pastrmku ili lipljena. Od gradskih vlasti i inspekcija uporno tražimo da kazne odgovorne, ali nismo čuli da je ikada ijedan krivac odgovarao zbog trovanja reke i pomora ribe - kaže Bakić.

(BalkansPress / Izvor: blic.rs)

Scroll to top