BalkansPress

Dobro došli!

U Beču od upale pluća 1901. godine umro je Milan Obrenović, prvi novovekovni srpski kralj. Bila mu je samo 47. godina.

Kralj Milan Obrenović ostaće upamćen kao prvi srpski kralj "posle Kosova". Za vreme njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje, a on se često navodi i kao vladar koji je "doveo Evropu u Srbiju".

Ipak, svi ovi uspesi kralju Milanu nisu doneli sreću. Važio je za temperamentnog i stastvenog čoveka koji voli da uživa u svim čarima života. Pušio je, voleo da jede, još više pije, a ponajviše juri za ženama. Život je provodio prilično budno, u stalnom smenjivanju političkih događaja i ljubavnih avantura.

PROČITAJTE: Treba da znate da su pčele najvažnija bića na planeti bez kojih nema...

 

Milan Obrenović važio je za najlepšeg srpskog vladara. Bio je stasit, lepih i pravilnih crta lica, živih očiju, sa isturenom bradom i tankom gornjom usnom. Voleo je žene, a i one su volele njega. Brak sa kraljicom Natalijom zato je bio ispresecan mnogobrojnim ljubavnim avanturama, stalnim svađama i aferama koje su punile stupce tadašnjih novina. Kralj Milan bio je i prvi srpski vladar koji se zvanično razveo.

*Kralj Milan Obrenović na samrtnom odru 1901. godine / Foto: Wikipedia

PROČITAJTE: Srbin posle 25 godina letovao u Crnoj Gori: „Bilo je kao kod kuće, ali ovo kad sam čuo samo što se nisam frapirao“

Sve ovo, mora da je ostavilo posledice na zdravlje. Na današnji dan 1901. umro je u Beču, od upale pluća. Bila mu je samo 47 godina.

Po njegovoj smrti, bečki doktor Paltauf, profesor univerziteta koji je balsamovao kraljevo telo zabeležio je i jednu opasku.

– Nikada nisam video plastičnijeg i pravilnijeg razvijenoga tela. Kralj Milan bio bi savršen model za najlepšu mermernu statuu – smatrao je doktor.

Po sopstvenoj želji kralj Milan je sahranjen, tada van Srbije, u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori. 

(BalkansPress / Dnevno.rs)

Scroll to top