BalkansPress

Dobro došli!

Sudeći prema pričama meštana, većina od njih se ni danas ne usuđuje da prođe pored vodenice, u kojoj je Sava godinama ubijao mlinare.

U nedirnutom prirodnom bogatstvu šuma, planina i reka, smešteno je selo Zarožje, najveće selo od 33 sela opštine Bajina Bašta. U mračnom planinskom prolazu kod izvora reke Rogačice, nalazi se uska staza koja vodi pravo do prastare i sada već oronule vodenice u kojoj je prema legendi, boravio najpoznatiji srpski vampir, Sava Savanović.

PROČITAJTE: Dečak (7) je sa roditeljima otišao na odmor i nikada se nije vratio – 23 godine kasnije njegova smrt je spasila milione ljudi

 

Ipak, kako je prolaz bio pod snegom i ledom, put do sablasne vodenice, bio nam je nepristupačan. Pored njega, nalazi se i spomenik policajcu koji je prema priči meštana dobio "izliv krvi u mozak" i preminuo. Zvanični podaci o smrti nikada nisu objavljeni, a spomenik je podignut upravo kod sablasne vodenice.

*Foto: Filip Plavčić

Rade Tejić iako pripada mladoj generaciji, ipak smatra da se ne radi samo o legendi. 

- Sava se uvek vraća, ali njega ne mogu svi ni da vide ni da čuju. Znate, iako je probijen kolcem, vrlo je moguće da se on sada javlja u različitim oblicima, možda sada živi u telu leptira, kaže Rade.

*Foto: Filip Plavčić

On nam je ispričao i čime se Sava bavio i kako je njegov život izgledao pre nego što se povampirio.

Sava je bio imućan i cenjen trgovac stokom, ali pričalo se i da je krao po Srbiji i Bosni. Dugo se nije ženio, a onda se zaljubio u ćerku trgovca iz Valjeva. Međutim, njen otac nije dozvolio brak jer je Sava bio mnogo stariji od nje. Tada se promenio. Počeo je stalno da se svađa, pa su i ljudi počeli da ga izbegavaju. Bio je grub prema posluzi u kući i mlađem bratu Stanku, ali i njegovoj ženi i deci, priča Rade i dodaje:

- Sava je onda doneo odluku da ubije nesuđenu suprugu. Iako je bila bogata, volela je da čuva ovce. Sava je uzeo pištolj i proveo je celu noć u kućici u dvorištu. Čekao je zoru da devojka krene na pašu s ovcama. Brat Stanko imao je loš predosećaj. Video ga je kako sprema kuburu za pojas i pratio ga.

 

Kako Rade kaže, Sava je nakon pola sata hodanja naišao na devojku. Pitao ju je da li želi da ode s njim kući, a ona mu je odgovorila da ne sme od oca.

Okrenula se na tren da pogleda ovce, a Sava je izvadio oružje i pucao joj u leđa. Stanko je iskočio iz grmlja na Savu i počeli su da se bore. Pastiri koji su bili u blizini, čuli su pucanj i dojurili,  Stanko se presplašio i pobegao, a oni su mislili da je razbojnik. Jedan mu je pucao u leđa i na mestu ga ubio. Sava je, preplašen i znojav, nekako ustao i nožem napao pastira koji mu je ubio brata. Tada su drugi videli telo devojke i shvatili da su ubili pogrešnog.

Okružili su Savu i počeli su da ga biju motkama. Seljani nisu hteli da ga sahrane na groblju jer je bio ubica, pa su ga pokopali blizu mesta gde je poginuo, ispričao nam je Rade Tejić.

Sa druge strane, Miodrag Mijo Vujetić koji radi u lokalnoj kafani "Planinka" koja se nalazi odmah posle skretanja za Savinu vodenicu, nam je ispričao da će se Sava svetiti, sve dok mu se ne obnovi vodenica.

*Foto: Filip Plavčić

- Sava Savanović je godinama davio vodeničare na Rogačici, ali niko nije znao da je on vampir, sve dok nije naišao Strahinja iz Ovčinje koji se sticajem okolnosti zaljubio u jednu zarošku čobanicu, ćerku bogataša. Kada je Strahinja ostao prvi put da prenoći u vodenici uzeo je pušku, jedan poveći panj je prerušio da liči na čoveka i sakrio se u potkrovlje. Oko ponoći Sava je ušao u vodenicu i počeo da meša brašno i kada je ugledao panj prerušen u čoveka počeo da viče "evo meni dobro večere", priča Miodrag Vujetić. 

 

Kako kaže, Sava je tada počeo da davi, ali je osetio da to nije živo biće, već nešto drugo. U tom trenutku, povampireni Sava izgovorio je čuvenu rečenicu u kojoj je zapravo priznao da je povampiren.

 Ej, Savo Savanoviću, devedeset godina vampiruješ, i ne osta bez večere kao večeras.

Mijo nam je rekao kako su se meštani već ujutru okupili oko vodenice da vide da li je Strahinja preživeo.

*Foto: Filip Plavčić

- Narod je ugledao Strahinju i njegova prva rečenica je bila da je Sava Savanović povampiren. Odmah su krenuli u potragu za njegovim grobom. 

Tada su meštani otišli kod najstarije babe u selu koja im je rekla da njegov grob potraže u Krivoj jaruzi ispod "račvastog bresta".

- Tako je i bilo, našli su Savin grob i kada su ga otkopali videli su da na jedno oko gleda. Proboli su ga glogovim kocem, ali nisu uspeli kako treba da ga poprskaju svetom vodicom i iz njegovog tela izletela je "leptirica". Od tada Sava ne spava, siguran je Mijo.

 

U priči o najpoznatijem srpskom vampiru, Savi Savanoviću inspiraciju je pronašao i reditelj Đorđe Kadijević i to za prvi srpski horor film "Leptirica" (1973). Stanovnici Zarožja tvrde kako je leptirica zaista postojala i da je izletela iz Savinog tela kada su ga proboli kolcem.

Nakon obilaska Zarožja, čuvene vodenice, ali i razgovora sa meštanima, može se zaključiti da u selu još uvek vlada strah zbog Savinog "vampirovanja".

U prilog tome govori i činjenica da su meštani uporni kada je reč o obnovi vodenice iz straha da se leptirica ne vrati. Da li će se to desiti, pokazaće vreme.

(BalkansPress / Espreso.rs)

Scroll to top