BalkansPress

Dobro došli!

Nemačka je napala Sovjetski Savez, zbog srednjovekovne kletve za koju Staljin nije mario.

Tamerlan (poznat i kao Timur Lenk) bio je mongolski vladar koji je živeo u 14. veku i bio je jedan od najpoznatijih i najokrutnijih osvajača, ali i čovek velike inteligencije i zavidnog obrazovanja. Bio je jedan od prvih mongolskih vođa koji je prešao na islam, a sa ratnih pohoda u grad Samarkand je dovodio dunđere i umetnike kako bi iz toga grada napravio prestonicu svih prestonica.

 

U Uzbekistanu ima status velike i važne istorijske ličnosti. Njegova grobnica se smatrala svetom. A Tamerlan je sahranjen u mauzoleju na kojem su zapisane strašne reči "Krvavi rat će započeti, ako se ova grobnica otvori".

I nikome vekovima nije padalo na pamet da otvori grobnicu. No, onda je to učinio Staljin. Odlučio je da otvori grobnicu i uzme pepeo osvajača uprkos prokletstvu. Bio je silno impresioniran životom i delom slavnog vladara.

Grupi antropologa naredio je da otputuju u Uzbekistan na specijalnu misiju koja je glasila: "Pronađite grob tatarskog emira Tamerlana i donesite mi njegove ostatke!".

Kad je ekspedicija na čelu sa Mihajlom G. Gerasimovom došla po emirove ostatke čuvari grobnice bili su očajni i molili su antropologe da ne diraju grobnicu i ne sprovode ekshumaciju.

Upozoravali su da će, ako se san ovog mongolskog vladara poremeti, uslediti velika nesreća. Vođa antropologa Gerasimov, odbacio je ova upozorenja smatrajući da je to obično lokalno praznoverje i sproveo Staljinovo naređenje do kraja. Otvorio je Tamerlanovu grobnicu.

 

Otvorili grobnicu pa ih Hitler napao

Slavni osvajač ekshumiran je 19. juna 1941. godine. Kada je Tamerlanov kovčeg izvađen, na njemu je pisalo: "Kada ustanem iz mrtvih, svet će se tresti".

I zaista, operacija Barbarosa, nemačka invazija na Sovjetski Savez, počela je tri dana kasnije, 22. juna 1941. godine. Desetine miliona Rusa izgubili su život.

Ruski naučnici odmah su hteli da vrate posmrtne ostatke. Staljin je nakon godinu dana jedva pristao. Deo zasluga vraćanja emira u svoj grob pripada i ruskom snimatelju Maliku Kajumovu, koji je bio prvobitni član ekspedicije i upozoravao na kletvu i pre nego što je grobnica otvorena.

Posle je otišao u rat, ali nije odustao od molbi pa je preko nekoliko generala slao molbe Staljinu da vrati ostatke nazad.

Staljin se na kraju uplašio kletve

Kako je Staljin u to vreme bio prilično praznoveran, zapravo, hvatao se i za najmanju slamku kako bi preokrenuo rat, na kraju je odlučio da popusti.

Tamerlanovi posmrtni ostaci vraćeni su u Uzbekistan neposredno pre pobede Rusije kod Staljingrada, bitke koja je bila prekretnica u Drugom svetskom ratu.

Svi su verovali da je Staljin vrativši Tamerlana u njegov mauzolej oterao ovo "srednjovekovno prokletstvo". Nekoliko meseci kasnije nemačka Šesta armija u Staljingradu se predala.

(BalkansPress / Alo.rs)

Scroll to top