BalkansPress

Dobro došli!

Piše: Marko Lopušina

Knele nije dugo boravio u CZ-u, samo 15 dana. Kada je došao pokazao mi je svoju butinu i rekao: "Vidi, ranili su me laserom!"  Na nozi nije bilo nikakvog traga ranjavanja, pa sam shvatio da je Knele hiperboličan momak, nezrela ličnost, koja voli sve da uveličava.

PROČITAJTE: MASAKR U JABUKOVCU NARUČEN IZ AUSTRIJE?! Raju i tri žene likvidirao NEPOZNATI PLAĆENI UBICA!

Ovako počinje priču Jordan Antonić, bivši komandir straže u Okružnom zatvoru u Beogradu gde je od 1980. do 1996. godine bio čuvar i dugogodišnji podstanar u popularnoj beogradskoj kaznionici CZ.

 

- Hvalio mi se kako je pred policijom na stadionu Crvene Zvezde, vadio pištolj, stavljao ga sebi na grudi i govorio:

"Upucaću se, ako mi priđete!" Njegov otac Buca Al Kapone je takođe verovao da je Knele nepobediv. Upozoravao sam ga da će se njegovom sinu nešto dogoditi, ali mi je Al Kapone odgovorio: "Niko Kneletu ništa ne može!" - priča Antonić.

Foto: Stefan Jokić

*Foto: Stefan Jokić

Šiptar bio kukavica, plašio se batina

Poznavao je Antonić, i Spasojevića i Lukovića, kako kaže, bolje nego mnogi drugi:

- Ja znam ko su bili Dušan Spasojević i Mile Luković. Upoznao sam ih 1992. godine, kada je Spasojević zajedno sa članovima Pecinog klana završio u zatvoru. Uhvaćen je kako posluje sa heroinom i stavljen je u samicu, u kojoj je bio 30 dana. Taj Peca je učio Spasojevića kako da meša drogu sa brašnom i praškovima, jer Dušan o drogi ništa nije znao. Spasojević je bio strašljiv čovek. Voleo je život, ali se bojao robije i batina. Nudio nam je novac da ga ne tučemo. Žena Tanja i mala ćerkica Jovana su mu dolazile redovno u posetu - priča on.

 

- Mile Luković je bio naš kolega zatvorski čuvar iz Prištine. I on je radio sa drogom. Obojica su se hvalili da u Makedoniji imaju neko selo, u kome svi seljani rade drogu za njih. U CZ-u je Dušan Spasojević kasnije bio u sobi sa jednim specijalcem iz JSO. Kada je izašao iz zatvora, preko tog čoveka iz JSO sprijateljio se sa policajcima. Čak je dobio i policijski pištolj na poklon, ne znam da li je imao policijsku legitimaciju, ali mi se hvalio da može po Novom Beogradu da trguje sa heroinom. I da to mora da plaća nekim ljudima 5.000 maraka mesečno - pričao je tada Jordan Antonić.

Foto: Kurir

*Foto: Kurir

Ceca je plakala

Okružni zatvor u Beogradu ima 200 čuvara, koji pokrivaju prostor od 4 sprata, 200 prostorija i hodnike duge čak 12 kilometara. Pre majora Miroslava Micića, bivšeg vojnog policajca, načelnik CZ bio je nekadašnji gradski policajac Aca Jovanović. On je vodio CZ u vreme vanrednog stanja i operacije "Sablja", kada je policija u proleće 2003. uhapsila čak 11.000 ljudi.

Jedan od stanara zatvora, o kome je upravnik Jovanović tada vodio posebno računa, bio je zaštićeni svedok Ljubiša Buha:

- Ljubiša Buha po svojoj volji boravi kao samac u sobi u kojoj ima pravo da puši, pa je cigaretom zapalio novine ispod svog kreveta. Podigao se veliki dim, što je čuvar primetio i uskočio sa vatrogasnim aparatom i sanirao požar. Tom prilikom su izgorela tri ćebeta, a soba je unakažena onom penom za gašenje vatre. Čuvar je odmah vezao Buhu, a ja sam ga kaznio sa 48 sati boravka u samici. Kada je došao kod mene na razgovor nije mi rekao zašto je pokušao da izazove požar, ali sam ga ja upozorio da to više ne čini. Inače, Buha je do tada bio miran. Njegova supruga Ljiljana Buha ga je redovno posećivala dva puta mesečno po pola sata - seća se bivši upravnik Aca Jovanović, kog su mediji napadali zbog navodno lošeg tretmana prema uhapšenoj Svetlani Ražnatović.

 

Jovanović to demantuje i priča kako se Ceca ponašala u Okružnom zatvoru Beograd:

- Ceca je štrajkovala glađu, njena kilaža je neprestano padala, postojala je opasnost da umre od gladi u zatvoru. Mi smo imali jednu vagu staru 4 godina, koja bi jednog dana pokazivala da je Ceca teška 48 kilograma, a drugog dana da ima deset kila više. I ja sam morao da omogućim čuvarima da utvrde tačno stanje njene telesne težine. A potom sam pokušao da ubedim Cecu da prekine štrajk glađu. To je od mene tražio i istražni sudija. Ceca je, inače, pre toga, tražila u više navrata da dođe kod mene na razgovor. Nisam imao vremena da je primim uvek kada je ona to želela, ali ovog puta sam je primio i ubedio da prekine štrajk glađu, prvo zbog sebe i svog zdravlja, potom zbog svoje dece, a napokon i zbog javnosti. Ceca je toliko smršala, da je ja, da je nisam znao, sigurno ne bih prepoznao. Bila je jako uporna i ja sam Ceci napokon zapretio da ću je prebaciti u Zatvorsku bolnicu, a kako je tamo režim mnogo strožiji, Svetlana Ražnatović je odlučila da prekine štrajk glađu. Znate, kada u pritvoru ili zatvoru imate poznate i popularne javne ličnosti, a i kada sami vršite javnu funkciju, onda morate uvek da imate punu i tačnu informaciju šta se sve dešava sa tim licima. I ja sam po dužnosti morao da znam šta radi i kako se ponaša Svetlana Ražnatović - kaže Jovanović i nastavlja:

- Ceca je bila je gotovo neprimetna. Disciplinovana i mirna. Trošila je malo novca, nije išla u kantinu i nije imala, gotovo, nikakve prohteve. Nije prihvatala ovaj prostor i ove ljude. Ceca se svim silama trudila da se ne uklopi u zatvorski ambijent i zatvorsku atmosferu, da ne dobije imidž zatvorenika. Čuvari su je prosto obožavali, dolazili su da je gledaju dok se šeta u zatvorskom dvorištu. To nikako nismo mogli da sprečimo. Nažalost, neki ljudi i neki mediji su takav naš odnos prema Svetlani Ražnatović pogrešno shvatili i protumačili, pa su govorili loše i o Ceci i o meni. Zbog toga sam ja imao jako mnogo problema...

 

Korektni generali

Tadašnjeg upravnika Acu Jovanovića su stalno pratile glasine. Tako je i procurela lažna vest da je general Pavković na samrti.

- General je došao u pritvor posle jedne operacije. Ovde se prilikom prijema vrši obavezan lekarski pregled i otkriveno je da general Pavković ima problema sa štitnom žlezdom. Operisan je i upućen na VMA na oporavak. I general Aco Tomić je bio na Vojno medicinskoj akademiji. Obojica su imali pored sebe po dvojicu naših čuvara i ljude iz vojne bezbednosti. I obojica su se na VMA ponašali po kućnom redu Okružnog zatvora, iako, su boravili u vojnim apartmanima - seća se Aca Jovanović.

PROČITAJTE: ŠOKANTNE OPTUŽBE JELENE KARLEUŠE: Ceca je ubila mog verenika Ćandu!

Dafina najuzornija

Po njegovom mišljenju najuzorniji pritvorenik je bila Dafina Milanović, tvorac piramidalne "Dafiment banke":

- Od svih zatvorenika javnosti u zemlji i svetu je najpoznatija Dafina Milanović, nekadašnja vlasnica Dafiment banke.

Ona je bila najkorektnija osoba, jer ima vrlo male zahteve. Ćerka ju je redovno posećivala i brinula o njoj. Kada je došla u Okružni zatvor morala je da ode na operaciju pa je posle prebačena u zatvorsku bolnicu. Imao sam priliku da razgovaram sa Dafinom, jer je tražila da joj dozvolim da više čita. Red nalaže da zatvorenici mogu da dobijaju po dve knjige mesečno, a Dafina je tražila da joj dozvolim 4 knjige. I ja sam joj dozvolio - seća se Aca Jovanović.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top