BalkansPress

Dobro došli!

Profesor istorije Nedžmi Ganiju izneo je u jednom intervjuu neverovatno otkriće kako svi stanovnici istočnog Balkana vode poreklo od Albanaca. Bugari, Rumuni, Makedonci, Grci, Crnogorci i većina Srba imaju zajedničke albanske korene, tvrdi on, stavljajući mogućnost da je ipak deo teritorije oko današnjeg Beograda, nekad u prošlosti, bio nastanjen, kako je rekao, „pravim“ Srbima.

Svi ti narodi su govorili albanskim jezikom, uključujući i Aleksandra Makedonskog, a više od 70 odsto građana koji su živeli na ovom prostoru su bili pravoslavne veroispovesti, „otkriva“ Ganiju, uz senzacioanalnu izjavu da je Stefan Nemanja bio albanski car.

 

I ne samo on. Albanac je bio, prema njegovim rečima i Karađorđe, koji se zapravo zvao “Gjergj I zi”, na albanskom jeziku, što mu je, navodno, pravo ime.

Ganiju je došao do još jednog spektaluarnog otkrića da je velika seoba Srba pod Arsenijem III Čarnojevićem bila zapravo „seoba Albanaca koji se nisu islamizovali“. Tu seobu su, navodno. vodili Pjeter Bogdani i Arsenije Treći, koji je bio Crnogorac.

Dokazi za ovakve tvrdnje navodno postoje u arhivama Srpske akademije nauke i umetnosti u Beogradu, a njeni akademici vrlo dobro znaju šta se krije u tim dosijeima.

- Bilo bi dobro da se kosovski i srpski akademici sastanu i otvoreno razgovaraju o ovim pitanjima i dođu do saglasnosti – predlaže profesor Ganiju.

Komentarišući inicijativu da Kosovo postane članica Uneska, Ganiju je izjavio da Kosovo treba da školuje nove pravoslavne sveštenike i da formira delegaciju koja će ići u Istanbul da zatraži autokefalnost, ne od srpske crkve, ne od grčke, niti od ruske, već u sedištu, gde je i danas – u Istanbulu.

Scroll to top