BalkansPress

Dobro došli!

Svake godine Srbija gubi grad veličine Vršca. Za 12 meseci blizu 40.000 Srba više umre nego što ih se rodi.

Srbi su u proseku najstariji narod u Evropi, odavno ispod minimuma biološke reprodukcije. Kosovo, ekonomija, razvoj, EU, saradnja u regionu... sve je to moguće i popraviti i ispraviti (kad-tad) ali samo uz jedan uslov: da Srba bude.

Za verovati je da će se ovim pitanjem Vlada Srbije što pre pozabaviti. Ne samo donošenjem određenog zakona - podrazumeva se, naravno - već uspostavom neke vrste vanrednog stanja u Nemanjinoj, s ciljem da se najpre uspori, a onda i zaustavi demografski sunovrat naroda po kojem Srbija nosi ime.

Ali, gle čuda, jedan visoki državni službenik, zove se Brankica Janković, ima rešenje za ovu muku. Njoj, istina, Srbi nisu bitni, već prazna teritorija po zemlji Srbiji, pa predlaže da ga popunimo doseljavanjem Arapa. Ova ingeniozna ideja ima olakšavajuću okolnost što ne treba odvajati sredstva na prevoz istih jerbo su oni, Arapi, već tu, u Srbiji, u prolazu doduše, ali možemo ih zaustaviti za sva vremena.

 

Brankica Janković, inače poverenica države Srbije za zaštitu ravnopravnosti, predlaže da Sirijcima, Iračanima i... šta znamo ko se sve nalazi u ovoj reci ljudi koja nedeljama teče kroz Srbiju, ponudimo mogućnost trajnog naseljavanja, a jedan dilber, njen istomišljenik, "politički analitičar", drži da bi tako nešto značilo nesagledivu blagodet za Srbiju, posebno ako bi ovde, veli on, naselili između 100 i 150 hiljada Arapa.

Masovno preseljenje, ili naseljavanje delova naroda na teritoriji druge države - naravno, ako nije posledica ratnih dejstava - odavno ne postoji kao rešenje problema. Poslednji je to činio Staljin, pre njega Marija Terezija i još neki Habzburgovci. Ideja da se u puste delove Srbije nasele pripadnici naroda koji etnički, kulturno, verski, nemaju nikakvih dodirnih tačaka s većinskim stanovništvom, predstavlja odsjaj poremećaja svih mogućih percepcija.

Javljaju se tumačenja da je Brankica probni balon, da izneti stav predstavlja opipavanje terena po nalogu Vlade Srbije. Glupost, u sadašnjoj političkoj konstelaciji Aleksandar Vučić može da izgubi vlast, sruši sve što je do sada uradio i na svoju političku budućnost stavi katanac, samo ako Srbiju naseli Arapima. Zašto bi to činio?

A kako je onda moguće da državni činovnik (pa taman da je pobegao iz nekog Nušićevog komada) može ovako nešto da predloži - uz sve unutrašnje monologe to ne mogu da objasnim ni sebi, kamoli nekom drugom. Ima toga kod Srba, javlja se povremeno, u raznim oblicima. Otuda Brankica.

(Izvor: Novosti.rs | Piše: Ratko Dmitrović)

Scroll to top