BalkansPress

Dobro došli!

Ukrajinci sutra mogu da prestanu da ginu ako SAD sednu zajedno sa Rusijom i sklope mir, rekao je suosnivač Pink Flojda i britanska rok legenda Rodžer Voters u intervjuu za RT.

Voters je rekao da se čini da je Zapad rešen da se bori „do poslednjeg Ukrajinca“ jer se od prodaje oružja može zaraditi bogatstvo, dok američke elite žele da vladaju svetom.

Sukob može da se zaustavi sutra

- Po mom mišljenju, to se može zaustaviti sutra. Sve što je potrebno je da Amerikanci dođu za sto i kažu “OK, idemo sa sporazumima iz Minska”, i onda bi bilo gotovo - rekao je Voters za RT.

Voters je istakao da se aktuelni predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kandidovao na platformi pridržavanja Minskih sporazuma i okončanja građanskog rata započetog posle ilegalnog puča u Kijevu 2014. godine i da je na osnovu toga za njega glasalo 73 odsto Ukrajinaca „tako da nisu morali da imaju rat."

 

Zelenskom je neko prislonio pištolj na glavu

- Onog trenutka kada je izabran, neko mu je prislonio pištolj na glavu, pretpostavljam, i on se predomislio, i nije uradio ništa od toga“, naveo je Voters.

Upitan da li Zapad želi da se sukob završi, Voters je odgovorio: „Ne, naravno da ne”.

- Ne, oni nemaju interesa da to okončaju. Boriće se do poslednjeg Ukrajinca. Ili ako žele da se to završi, zašto to ne okončaju? Zato što je to u njihovim rukama, oduvek je bilo. To je u rukama NATO-a, u rukama je DŽoa Bajdena, i ako nije, to je njegovo… ko god ga vuče konce. Ne žele da se to završi jer treba zaraditi ogromno bogatstvo - dodao je on, govoreći o oružju vrednom milijardama dolara koje SAD i zemlje NATO-a šalju Kijevu.

Rodžer Voters je godinama otvoreni aktivista za ljudska prava, rekao je da je njegova platforma da „sva naša braća i sestre, širom sveta zaslužuju jednaka prava bez obzira na njihovu etničku pripadnost, veru ili nacionalnost“, kao što je navedeno u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima - ni manje ni više.

Montaža u kojima pojedine političare označava kao „ratne zločince“, među kojima je i američki predsednik DŽo Bajden, predstavljena na njegovoj novoj koncertnoj turneji. Voters je branio taj izbor u prošlonedeljnom intervjuu za Si-En-En, koji je stekao veliku pažnju na društvenim mrežama.

Voters je istakao da je intervju bio „prilično vesela stvar“, ali ono što je Si-En-En na kraju objavio bilo je „veoma izmenjeno“ kako bi se uklonili njegovi stavovi o Ukrajini i „učinilo da izgledam kao idiot“.

 

Ogromna greška je guranje NATO na ruske granice

Rok gitarista je rekao da je bila „ogromna greška za Amerikance da pokušaju da gurnu NATO takođe do ruske granice“. Vraćajući se na sporazume iz Minska, Voters se zapitao zašto su mediji ostali bez pamćenja, kada je ogromna većina Ukrajinaca glasala za mir, ali da je umesto toga dobila sukob. Iako ne govori ruski, Voters je primetio da je dosta čitao i istraživao, pokušavajući da razume sukob sa globalne tačke gledišta.

- Ja sam blisko uključen u to, moj otac je poginuo u Italiji u borbi protiv Trećeg rajha - dodao je on.

 

Ukrajina i Tajvan mogu da izazovu Treći svetski rat

Komentarišući nedavnu posetu predsednika Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, Voters je za RT rekao da su Ukrajina i Tajvan dva žarišta koja bi mogla da izazovu Treći svetski rat.

- LJudi nuklearno oružje ne shvataju ni izbliza dovoljno ozbiljno - rekao je on.

Razmatrajući dalje istoriju i pozadinu pitanja Kine i Tajvana, Voters se zapitao zašto je Zapad bio toliko odlučan da nametne svoje vrednosti drugima.

Amerika želi da vlada svetom, to je opasno

- Zašto bi trebalo da odlučuješ, ti, kolonijalno naselje u Severnoj Americi, zašto bi trebalo da odlučuješ kako će se ponašati svi ostali na svetu? - upitao je Voters. -Oni žele da vladaju svetom, to je ono što je toliko opasno u američkoj spoljnoj politici. Ne možeš vladati svetom, DŽo Bajdene. Ne možeš to, brate. To je budalaština.

 

Ipak, bilo bi jednako pogrešno da Rusija ili Kina imaju hiljade vojnih baza širom sveta, kao što to čine SAD, istakao je on. Ključna karakteristika „1984“ DŽordža Orvela, primetio je on, jeste da su tri svetske sile – Okeanija, Evroazija i Istočna Azija, uvek bile u ratu, čak i ako su stalno menjale strane.

Voters (78) je suosnivač „Pink Flojda“ koji je nastao 1965. godine. Bio je frontmen, tekstopisac i vokal progresivne rok grupe godinama, sve dok je nije napustio 1983. godine, nastavljajući solo karijeru. Takođe je istaknuti protivnik proganjanja jednog od osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža, politike Izraela prema Palestincima i cenzure društvenih mreža, između ostalog.

Scroll to top