BalkansPress

Dobro došli!

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Evropska unija i NATO okupljaju koaliciju za borbu, i sudeći po svemu, rat protiv Rusije.

„Naravno, mi ćemo realno sagledavati ponašanje Evropske unije i pratićemo stvarne korake koje ona preduzima, i to kako se zemlje-kandidati pokoravaju tim zahtevima ili ipak pokušavaju da pokažu svoju nezavisnost. Ne gajimo iluzije da će postojeći rusofobski naboj EU na neki način splasnuti ili da će se izmeniti u doglednoj budućnosti ili na duge staze“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana u Bakuu.

PROČITAJTE: Ministarka Joksimović: Za 5 do 7 godina Srbija može da računa na članstvo u EU

Međutim, kako je ocenio, to je put koji su Evropljani izabrali.

„To je put koji, nažalost, podseća… Znate, kada je počeo Drugi svetski rat Hitler je okupio pod svojim barjakom značajan deo evropskih zemalja, ako ne i veći deo, za rat protiv Sovjetskog Saveza. Sada takođe, između ostalog i Evropska unija zajedno sa NATO-om, okupljaju takvu savremenu koaliciju za borbu, i sudeći po svemu, za rat protiv Rusije. Sve ćemo to pažljivo pratiti“, rekao je Lavrov.

 

Komentarišući davanje statusa kandidata za članstvo u EU Moldaviji i Ukrajini, Lavrov je rekao da razvoj odnosa Evropske unije sa drugim zemljama ne stvara rizike po Rusiju, jer to nije vojni blok.

„Naš stav se uvek zasnivao na tome da Evropska unija nije vojno-politički blok, stoga za razliku od NATO-a, razvoj njenih odnosa sa bilo kojim zemljama koje to žele ne stvara po nas bilo kakve pretnje i rizike. To je još jednom potvrdio predsednik Putin tokom diskusija na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu“, rekao je Lavrov koji boravi u poseti Bakuu.

PROČITAJTE: “MORAMO DA SHVATIMO DA RUSIJA DOBIJA OVAJ RAT” Nemački novinar na nacionalnoj televiziji rekao ono što Zapad ne želi da čuje

Lavrov je ponovio spremnost Rusije da doprinese potpisivanju mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana i podržao ideju saradnje u formatu 3+3 na Južnom Kavkazu, koji uključuje Jermeniju, Azerbejdžan i Gruziju i njihova tri susjeda – Rusiju, Tursku i Iran.

Na pitanje o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji za članstvo u EU, Lavrov je rekao da, za razliku od NATO-a, EU nije vojna organizacija i zato članstvo u toj strukturi ne predstavlja pretnju Rusiji. Istakao je da Moskva prati korake EU i da sumnja da će „rusofobična politika“ bloka uskoro prestati.

 

Srbija ne želi da izgubi nezavisnost, kao sve ostale članice EU

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se Evropska unija pretvorila u antiruski savez, te da zahteva priključivanje odlukama protiv Moskve.

Po njegovim rečima, u proteklih nekoliko godina EU je „snažno evoluirala u pravcu sticanja agresivne ideološke pozadine, pre svega rusofobične“.

„Skrećemo pažnju na to kako lideri EU, kada javno drže bukvice zemljama koje imaju status kandidata ili onima koje žele da steknu taj status – oni u okviru tih javnih strogih lekcija i moralisanja govore: ako ste kandidat, nemate drugog izlaza nego da podržavate sve spoljnopolitičke pristupe EU bez izuzetka, uključujući i sve mere koje EU preduzima protiv Rusije“, rekao je Lavrov.

PROČITAJTE: OŠTRA PORUKA! Lavrov: "Nećemo poštovati pravila koja su oni izmislili"

Po njegovim rečima, upravo na taj način evropski zvaničnici iznose svoje zahteve i Srbiji.

„Ona je kandidat (za članstvo) u EU, ali kategorički ne želi da izgubi, kao sve ostale, svoju nezavisnost i da se pridruži odlukama koje direktno protivreče njenim bitnim interesima, u ovom slučaju – odnosima sa Rusijom“, ocenio je Lavrov.

Scroll to top