BalkansPress

Dobro došli!

Za ratne događaje u Srebrenici ne može se primeniti termin "genocid". U dešavanjima u Srebrenici i oko nje stradalo je najviše 3.500 Bošnjaka i više od 2.000 Srba.

Ovo je u petak izjavio Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, nakon posebne sednice Vlade na kojoj je primljen k znanju Izveštaj nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Izveštaj baca novo svetlo na tvrdnje Bošnjaka da je ovde pobijeno 8.000 muslimana.

- Ovaj izveštaj jedan je od najvažnijih dokumenata za Republiku Srpsku i srpski narod, a koji je zasnovan na činjenicama. Ova komisija termin "genocid" odbacuje, jer smatra da za tako nešto nema elemenata po važećim kvalifikacijama i Rimskom sporazumu i da je kvalifikacija "genocid" deo satanizacije prema Srbima. U skladu sa tim, RS stoji čvrsto na stanovištu da trajno odbaci takvu kvalifikaciju - rekao je Dodik.

 

Dodao je da izveštaj ima preko hiljadu stranica i da se odnosi na različite aspekte dešavanja u i oko Srebrenice.

- Prihvatamo činjenicu da su nastradali Bošnjaci, nastradalo je i mnogo dece na svim stranama, nastradali su i Srbi i prihvatamo da za to odgovaraju svi - dodao je Dodik.

Ocenio je i da ovaj izveštaj nije lak i da potvrđuje da je bilo stradanja.

- Mi to ne negiramo i ne omalovažamo, ali ne odustajemo ni od toga da se činjenice o stradanju Srba negiraju ili umanjuju. Cilj je pomirenje, ali je teško očekivati da se taj sveti cilj ispuni. Ovih dana smo svedoci produžene satanizacije Srba kroz presude u Hagu i sednice Saveta bezbednosti. Voleo bih da se desi pomirenje, a imam i ideju kako da se to uradi. Ovi autoriteti su spremni da svoje nalaze sučeljavaju i sa drugima. Ne možemo da prihvatimo priču o genocidašima, a da su oni cvećke i da su došli zli Srbi da ih pregaze. Nisu cvećke i nisu bili bezazleni u toku prošlog rata - kazao je Dodik.

Predsednik komisije koja je radila na izveštaju izraelski istoričar Gideon Grajf kaže da je ponosan što je predstavio ovaj izveštaj i da je u njemu učestvovalo deset stručnjaka koji su se "rukovodili pravdom, istinom i činjenicama".

- Nije bilo nikakvih pritisaka ni od pojedinaca niti Vlada ili institucija. Sva istraživanja smo zasnivali na naučnim standardima i metodologiji. Nastojaćemo da promovišemo istinu i činjenice o ovom izveštaju. Nalazi su usmereni ka pomirenju i istini prema svim narodima - rekao je Grajf.

 

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da je komisija radila bez uticaja institucija u RS, ili "sa strane", da su se obraćali i institucijama u FBiH, ali da većina njih nije dala nikakav odgovor ili su poručili da ne žele da učestvuju u ovakvom radu.

- Ovaj dokument je u isključivom autorskom pravu i vlasništvu same komisije, a nije dokument Vlade ili institucija RS - izjavio je Višković, i dodao da je uveren da će izveštaj doprineti pomirenju, jer ne ide na štetu bilo kojeg naroda. n

MEDIJSKI RAT

Dodik je istakao da su Srbi izgubili medijski rat, ali da to "ne stavlja okove da se bore za istinu".

- Delovi iz izveštaja govore kako su neki novinari bili plaćeni da vode savremeno ratovanje da se Srbi kvalifikuju kao negativci, a izveštaje su pisali u kancelarijama u Londonu ili Vašingtonu. Medijska satanizacija Srba je lažna i bila je u funkciji vođenja rata protiv Srba i kreiranja budućih država i teritorijalnih rešenja na području bivše Jugoslavije - rekao je Dodik.

OSUDA PRE 11 GODINA

Skupština Srbije usvojila je 2010. godine Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Ovim dokumentom osuđuje se zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom 1995. godine kao što je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde, dodaje pošta nevinim žrtvama i saoseća sa njihovim porodicama, a od drugih država bivše Jugoslavije se očekuje da na isti način osude zločine nad Srbima.

 

POSLANICI VLASTI O ZAHTEVU SDA I UJEDINJENE DOLINE

SKUPLJAJU JEFTINE POLITIČKE POENE

Zahtev poslaničke grupe predstavnika bošnjačke i albanske manjine SDA - Ujedinjena dolina da se usvoji rezolucija o Srebrenici je licemeran i za skupljanje jeftinih poena.

Na ovaj način sagovornici "Novosti" iz partija vlasti ocenjuju tekst u kojem se predlaže da se zločin u Srebrenici mora kvalifikovati kao genocid, da ova lekcija mora ući u učeničke udžbenike, da 11. jula treba da bude dan sećanja.

Poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže da se i na ovom primeru vidi da je predsednik Aleksandar Vučić razbio u paramparčad teze koje su na štetu Srbije i Srba ponavljaju decenijama, u cilju nametanja kolektivne krivice našoj zemlji i srpskom narodu.

- Neko na ovaj način želi da nekim od tih teza da novu snagu. Oni, zapravo, predlažu istu deklaraciju kakvu je svojevremeno predlagala Marinika Tepić, pa bi podršku za njeno usvajanje tamo trebalo i da traže. Želim da podsetim da se Srbija tim povodom već izjasnila i da se predsednik Vučić poklonio stradalima u Srebrenici, ali su domaćini taj njegov gest dočekali sa idejom da ga ubiju - istakao je Jovanov.

 

Naveo je i da je inicijativa samo provokacija dela poslanika koji "ovim igranjem pokazuju da su zarad dnevnopolitičkih poena spremni da se igraju i sa žrtvama".

- Jer, da šest poslanika želi da se predlog zaista izglasa razgovarali bi sa onima čija je podrška neophodna da skupe još 120 glasova. Pošto njima nije stalo da se ovo izglasa, a ni da dobiju većinu za predlog, već da na mrtvima dobiju neki politički poen, oni su to poslali u proceduru. Upravo zbog toga i ne želim da ulazim u meritum predloga, jer mi je iskreno ispod svakog nivoa da polemišem sa ljudima koji i mrtve koriste zarad mrve popularnosti - rekao je Jovanov.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da je u pitanju sraman, licemeran čin jedne poslaničke grupe, koja na ovaj način nastavlja sa provokacijama, koje su njihov način delovanja u parlamentu:

- Skupština je već usvojila Deklaraciju o zločinu u Srebrenici i svim drugim zločinima. Niko u regionu nije na ovaj način osudio zločine nad Srbima, "Oluju" i proterivanje iz Hrvatske ili stradanje na Kosovu i Metohiji. Ne može narod da bude zločinac, zločinci moraju da imaju imena i prezimena. (S. S. R.)

Scroll to top