Anders Tenjel, glavni švedski epidemiolog i čovek koji je bio na meti kritika zbog insistiranja na opuštenoj strategiji bez strogih mera, održao je danas konferenciju za medije na kojoj je otkrio da broj novozaraženih u Švedskoj rapidno pada.

Podsetimo, Šveđani su bili u fokusu evropske i svetske javnosti jer su bili praktično jedina država na svetu koja nije uvela drastične mere, oslonivši se na odgovornost i svest svojih građana.

PROČITAJTE: UZNEMIRILI SU NEKE MOĆNE LJUDE: Da li je Švedska bila u pravu, ostatak sveta je prevaren!

Posle niza polemika i predviđanja da li je ovaj pristup pogrešan ili pak predstavlja korak bliže ka sticanju imuniteta stada, izgleda da je u ovom trenutku dao rezultate, jer dok se većina drugih zemalja suočava sa ponovnim naglim širenjem epidemije, u Švedskoj ona jenjava.

 

"Krivulja se savija ka dole", rekao je Tenjel. U proteklih 24 sata Švedska je imala dva smrtna slučaja i 34 novozaraženih.

"Generalno, ovo je veoma pozitivna vest. Čini se i da ćemo uskoro moći normalnije da putujemo", izjavio je Tenjel najavivši da će uskoro dopustiti putovanje unutar regija, a potom i u države sa niskom stopom zaraženosti.

U Švedskoj krivulja počinje da pada

*U ŠVEDSKOJ KRIVULJA POČINJE DA PADA / FOTO: PROFIMEDIA

Glavni švedski epidemiolog osvrnuo se i na trend porasta broja novoobolelih širom Evrope.

"Nažalost, vidimo taj negativni trend porasta broja novozaraženih širom Evrope, loše je što se to događa upravo u ovom trenutku, ali u Švedskoj taj trend ne vidimo", zaključio je.

U Švedskoj se trenutno u bolnicama leči 297 osoba, a na respiratorima je 46 pacijenata. U padu je i broj novozaraženih po danu, u poslednja tri dana bilo je manje od 100 novih slučajeva (42, 79, 39).

U Švedskoj uprkos izostanku strogih mera broj zaraženih rapidno pada

*U ŠVEDSKOJ UPRKOS IZOSTANKU STROGIH MERA BROJ ZARAŽENIH RAPIDNO PADA / FOTO: PROFIMEDIA

Ipak, zdravstvene vlasti apelovale su na građane da se i dalje pridržavaju mera za suzbijanje korona virusa, na prvom mestu da peru ruke i drže se fizičke distance, a potom i da ne putuju i ne organizuju velika okupljanja. Maske nisu obavezne. Samo su dve mere na snazi - zabrana poseti domovima za stare i zabrana javnih okupljanja s više od 50 ljudi.

"Posebno je važno da ostanete kod kuće ako ste bolesni, odnosno da ne rizikujete izlazak u takvom stanju. Ako se budemo držali toga, svi možemo da očekujemo pozitivan rasplet situacije", dodao je Tenjel.

Scroll to top