Postoji jednostavan trik koji vas može zaštiti od bolesti Covid-19.

Ljudska sluznica unutar usta, nosa, disajnih puteva i očiju može kao membrana pomoći u zaštiti od koronavirusa, ali je treba održavati vlažnom, smatra molekularni biolog Gordan Lauc pozivajući se na svoje iskustvo i niz naučnih radova.

To je jednostavan trik koji će vašim glikanima pomoći da vas zaštite od bolesti Covid-19, ističe Lauc, a prenosi Jutarnji.hr.

PROČITAJTE: 5 NAUČNO DOKAZANIH ČINJENICA: Zašto KORONA neke ljude NAPADA, a neke PRESKOČI

Najnoviji tekst "Sezonalnost respiratornih virusnih infekcija", objavljen 16. marta u časopisu Annual Review of Virology, čiji su autori Miyu Moriyama, Walter J. Hugentobler i Akiko Iwasaki, stručnjaci sa Sveučilišta Yale i Medicinskog Instituta Chevy Chase u Marylandu, SAD, iSveučilišta u Zürichu, potkrepljuju tu tvrdnju.

U radu naglašavaju da je osim vanjske vlage jako važno u obzir uzimati vlažnost u grejanim prostorima. Veliko istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da je u sezoni grejanja relativna vlažnost vazduga u stanovima i javnim zgradama manja od 24 posto, što jako pogoduje transmisiji virusa, pa taj podatak smatraju jednim od značajnih elemenata zbog kojeg respiratorni virusi imaju sezonski karakter.

 

Do prenošenja virusa, naravno, dolazi i u vlažnim i toplim uslovima, ali tada prenos ne ide primarno preko vazduha, već predmetima i na druge načine, dodaje Lauc.

Ranija epidemiološka studija u 100 kineskih gradova pokazala je da svaki stepen smanjenja relativne vlažnosti povećava indeks transmisije Covid-19 za 0.02 posto. To je u skladu s istraživanjima sprovedenim na životinjama koji su pokazali da podizanje vlažnosti s 20 posto na 50 posto može prepoloviti transmisiju virusa gripe, kaže Lauc.

PROČITAJTE: PROCUREO TAJNI BRITANSKI DOKUMENT O KORONI: Ako je ovo istina, CRNO NAM SE PIŠE (VIDEO)

Suv vazduh isušuje barijeru protiv virusa

Problem sa suvim vazduhom je što isušuje mukoznu barijeru koja je naša primarna linija obrane od virusnih infekcija. U normalnim uslovima mukozna barijera funkcioniše kao mreža koja lovi viruse i izbacuje ih iz našeg respiratornog trakta.

Ako duže vreme udišemo suv vazduh, ta barijera se isušuje i postaje nefunkcionalna pa virusi dobijaju pristup našim ćelijama i mogu nas inficirati.

Ova mera se često zaboravlja u borbi s koronavirusom dok se uglavnom ističu izbegavanja socijalnih kontakata i često pranje ruku.

 

Virus nije jako smrtonosan, ali se brzo širi i može dovesti do kolapsa zdravstvenog sustava, čak i u razvijenim zemljama poput Italije. Zbog toga se moramo potruditi da usporimo njegovo širenje kako bi se ljudi kojim je potrebna bolnička nega zarazili u dužem vremenskom roku, ističe Lauc.

Apsolutna vlaga jako zavisi od temperature, pa svaki put kada otvorimo prozore zimi gubimo 1-2 litre vode iz prosječne prostorije. Srećom, to se može lako popraviti korištenjem različitih ovlaživača ili isparavanjem kipuće vode.

Međutim, važno je napomenuti da je potrebno isparavati najmanje 3-4 litre vode dnevno da bi se dosegla vlažnost vazduha od oko 50 posto, napominje Lauc.

PROČITAJTE: OPOZICIJA U CRNOJ GORI POSTIGLA SPORAZUM: Evo šta su se dogovorili i koji su principi buduće vlade

Virusi su naš večni neprijatelj, dosad smo izgubili nekoliko bitaka, ali još uvek pobjeđujemo u tom ratu i preživećemo i ovu epidemiju. Dva glavna oružja u našem arsenalu za "rat protiv virusa" su imuni sistem i glikani.

Većina interakcija između nas i patogena uključuje glikane, a razlike između između glikana omogućila je "urođenu zaštitu krda". No, da bi ta barijera bila ufikasna, mora održavati stalan protok sluzi, kaže Lauc.

 

Scroll to top