BalkansPress

Dobro došli!

Poznata voditeljka Tatjana Tanja Vojtehovski već dve decenije radi na televiziji, a nedavno je otkrila i šta misli o rijaliti programima koji su veoma popularni u Srbiji. Ono što je mnoge iznenadilo jeste kako je Tanja okarakterisala pojedine devojke koje se pojavljuju u televizijskim formatima ovog tipa.

– Nekada ste morali da odete u Gavrila Principa, malo iznad „picinog parka“ da snimite intervjue sa prostitutkama, a sada možete da odete u bilo koji rijaliti – izjavila je Tanja u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“, a mi smo je pitali na osnovu čega je donela takav zaključak.

– Na osnovu čega sam to zaključila? Pa na osnovu toga što su u nekim rijaliti formatima učesnice seksualne radnice. Neke od njih i procesuirane su za te radnje – bez dlake na jeziku je rekla Vojtehovska, a zatim se osvrnula na popularnost ovog formata.

 

– Popularnost rijaliti formata nije uža specijalnost Srbije, takvi formati postoje u svetu i takođe privlače pažnju gledalaca. Svakako da i među rijaliti formatima postoji razlika u kvalitetu i načinu na koji su rađeni. Rijaliti formati koji imaju agresivan medija plan, ili svakodnevno emitovanje se obraćaju gledaocima koji svakako imaju više vremena, jer je za takve formate potrebno vreme da bi se pratili.

Da bi shvatili odnose veće grupe ljudi unutar formata, da bi gledali svaki dan kako se takvi odnosi menjaju, za to je potrebno da imate višak vremena, dovoljno naklonosti ka voajerizmu i dovoljno nedostatka sopstvenog života kako bi gledali tuđe. Opet, i među tim formatima koji se emituju svakodnevno postoje razlike.

PROČITAJTE: Nikola (25) je prijatelju Luki dao bubreg i deo jetre. Lekar je rekao: Jedan od 10 umre, da li ste spremni? (FOTO)

Nisu svi urađeni sa istim sadržajem i ne potenciraju iste radnje. Problem je sa onim formatima koji se počinju isključivo bazirati na nasilju i raskalašnom ponašanju, koje je samo po sebi cilj i koje predstavlja jedini sadržaj – objašnjava voditeljka. Na pitanje kako rijalitiji utiču na populaciju, Tanja kaže:

– Ne znam kako utiču na tu populaciju, meni ne prija da gledam formate u kojim svi u isto vreme urlaju jedni na druge ili se polivaju, tuku, ili pijani po čitavu noć pevaju. Takav sadržaj u meni stvara nervozu, i zato ga ne gledam.

 

– Ako svakodnevno imate nasilje u formatu, o kome svakodnevno izveštavaju print i onlajn mediji, svrstavajući to u normalne tokove redovnog sadržaja, verovatno se šalje poruka da je takvo ponašanje dozvoljeno, čim nije sankcionisano od regulacionog tela, a još je i podsticano od producenata i kreatora takvih sadržaja.

I da se razumemo – takvo neprimereno ponašanje nije ekskluziva samo rijaliti formata. Može se uočiti i prepoznati i u drugim programskim sadržajima i kod javnih ličnosti koje se plasiraju u drugačijim žanrovskim TV formama, pa čak i u svakodnevnim stranačkim saopštenjima možete prepoznati neprimereno ponašanje i verbalnu agresiju, što svakako spada u agresiju – poručuje Vojtehovska.

PROČITAJTE: DRAGAN MARŠIĆANIN: "Albancima sa Kosova bih zabranio da se leče od kancera u beogradskim bolnicama"

U Srbiji ima mesta i za druge formate

Na pitanje da pojedini televizijski formati trpe zbog rijalitija, Tanja Vojtehovski kaže: – Nijedan format ne trpi. Ima termina i za ostale žanrove. Samo je stvar odluke šta će se i u kojoj meri emitovati.

Scroll to top