BalkansPress

Dobro došli!

Mustafa Nanos, novinar i politički analitičar iz Albanije, izneo je tvrdnju da Albanci sa Kosova i Metohije imaju srpsko poreklo, što je, logično, izazvalo burne reakcije među njima jer im ne prija da čuju tako nešto. Istovremeno, Mrdmend Meja, univerzitetski profesor sa Kosova, podelio je na Fejsbuku studiju koja se bavi pitanjem porekla Albanaca. Na osnovu te studije izgleda da je poreklo Albanaca blisko grčkom, sicilijanskom, vlaškom, dok je više od 60 odsto gena Albanaca približno isto kao kod Srba, preneli su prištinski mediji.

Božidar Kljajević, poznati beogradski etnolog i istoričar, prokomentarisao je za „Alo!“ tu studiju navodeći da je veoma realna.

 

- Albanci kojima ovo nije prijatno da čuju treba da se pomire sa istinom. Ne znam da li baš 60 odsto njih ima srpske gene, ali 40 odsto je sigurno. Albanci vode poreklo iz oblasti koja se zvala Albana, a nalazila se na južnim delovima Kavkaza i Kaspijskog mora, odatle su došli u 12. ili 13. veku i naselili se u južne delove Epira. Posle su pokušali da pređu u južnu Italiju i na Siciliju, pa je jedan deo njih uspeo, a deo je vraćen. Ti što su ostali u Epiru bili su deo skitačkih plemena bez jezika, tradicije, ičega, i otišli su na sever u albanske planine - objašnjava istoričar i nastavlja:

- Dolazak Turaka tada su prihvatili kao olakšanje i prvo su poturčeni Srbi koji su živeli na prostorima Albanije, bilo da su pravoslavci ili katolici, a kasnije su Turci nastavili osvajanja na sever i albanizovali su se svi. Na prostorima severne Albanije imate albanska plemena Hoti, Kastrati, Klimenti, Krasnići, a oni svi imaju srpsko poreklo, kao i pleme Gaši, oni su čak u rodu sa Bjelopavlićima i Dukanićima. Skenderbeg je srpskog porekla, deset kolena iza njega su sami Srbi. Ta analiza je samo potvrdila da smo jedan narod sa različitim imenima. Naš prvi svetac Jovan Vladimir sahranjen je u Albaniji i taj grob čuvaju neki čestiti Albanci. Isto tako su Makedonci kompletno poreklom Srbi, a ni oni danas to neće da priznaju - objasnio je istoričar.

PROČITAJTE: SJAJNA VEST ZA SRBIJU! MILION ŠIPTARA SA KOSOVA KREĆE NA EU: Ostaće ih tek 700.000, Evropo, spremi se za PAKAO!

Jovica Krtinić, predsednik Društva srpskih rodoslovaca „Poreklo“, navodi da se Albanci nerado testiraju, pa se u ovom momentu ne može pouzdano odrediti njihovo poreklo.

- Teško je utvrditi tu genetiku jer su se Albanci mnogo manje testirali od Srba, ali po podacima kojima sada raspolažemo, vidimo da se razlikuju Albanci u Albaniji i oni na Kosovu. Mi trenutno radimo studiju o tome, ali pouzdane rezultate nemamo jer se testiralo samo pedesetak Albanca - naveo je Krtinić.

(BalkansPress / Alo.rs)

Scroll to top