BalkansPress

Dobro došli!

Zbog građanskog zakonika kojim se „zabranjuje svako zlostavljanje dece, a posebno telesno kažnjavanje“, dobićemo razbijanje srpskog društva, uništenje porodice i divlje generacije. Kod dece će se pojaviti epidemija rečenice: “Neću i šta mi možeš!“, a roditelji će izgubiti svaki autoritet.

Ovo tvrdi ugledni psihoterapeut dr Zoran Milivojević, koji se oštro protivi ovom zakonm pošto, prema njegovim rečima, porodici samo nanosi zlo.

 

Deca kod psihologa

- To je vrlo rizično. Kada pogledate filozofiju koja stoji iza toga, na prvi pogled ne izgleda problematično. Govori se da decu niko ne treba da udari, da treba da se razgovara s njima, i na prvi pogled bi to svako podržao, ali kada vidite šta se sve desilo u zemljama u kojima je sličan pravilnik primenjen, diže vam se kosa na glavi. 

Na taj način država je roditeljima vezala ruke i onemogućila ih da vaspitavaju svoju decu - naglašava dr Milivojević.

On ističe da će, zbog usvojenog zakona, rezultati biti odvođenje dece kod psihologa na duge razgovore, koji će kod mališana uspostavljati psihijatrijske dijagnoze „hiperaktivnost i poremećaj pažnje na časovima“.

Država da se ne meša

Dr Milivojević smatra da država ne bi trebalo da se meša u privatne i porodične odnose:

- Samo se totalitarne države meštaju u privatne stvari kod građana. Ljudi uopšte ne shvataju koliko se ovim zakonom zapravo zadire u intimu i privatan odnos između deteta i roditelja. Poređenja radi, država i zakon ne smeju da vam propisuju koliko puta građani treba da imaju seks, pa tako ni kako da se vaspitavaju deca.

Tek tridesetak zemalja u svetu, dodaje on, prihvatilo je zabranu telesnog kažnjavanja, a u oko 160 država to nije zabranjeno. Na ove podatke, ukazuje psihoterapeut, treba obratiti pažnju.

To je jedan od dokaza da nije preporučljivo dati deci svu vlast i staviti ih na vrh hijerarhije u odnosu roditelj - dete - podvlači dr Zoran Milivojević.

 

Preporuka dr Milivojevića

Dr Milivojević posebno ističe da ne podržava zlostavljanje i ne želi da se njegove reči shvate pogrešno. Jedno je zlostavljanje, a drugo je telesna kazna. Telesna kazna je ideja da zaboli, a ne da povredi. Dakle, pitanje je gde je dete udareno i na koji način. Dete ne bi smelo da se udari po glavi niti da se ošamari. Udarac-dva po guzi je u redu, ali opet je bitno čime se udara. Nije dozvoljeno šibom, ali otvorenim dlanom jeste. Naravno, deca mlađa od godinu dana ne bi smela da se udaraju.

Građanski zakonik o odnosu prema deci

- Tradicionalan odnos prema detetu se dugo i kod nas i u svetu zasnivao na tome da je dete objekat roditeljske vlasti i roditeljskih prava

- Nijedno istraživanje do sada nije pokazalo da je batina korisna za dete. Ona je više izraz nemoći roditelja da disciplinuje dete drugim merama.

- S obzirom na to da je u našem društvu stepen tolerancije nasilja vrlo visok, smatrali smo da treba izričito predvideti zabranu fizičkog kažnjavanja dece, jer se nekome može učiniti da batine nisu ponižavajuće za dete i da se time ne vređa njegovo ljudsko dostojanstvo. 

- Zakon o porodici predviđa: „zabranjuje se svako zlostavljanje dece, a posebno telesno kažnjavanje“

Scroll to top