BalkansPress

Dobro došli!

Novak Đoković i Marjan Vajda su okončali saradnju koja je trajala deceniju i po, a o tome se, posle prilično kratkog "saopštenja za javnost", sada nešto duže oglasio i dosadašnji Noletov trener.

Čuveni strateg i naš as su okončali saradnju još krajem 2021, ali je to "pušteno u etar" prvog dana marta 2022.

I, nedugo nakon što je vest o njihovom rastanku obelodanjena, Đoković je putem svog zvaničnog sajta izrazio veliku zahvalnost Slovaku, a sam Vajda je, manje-više, poručio slične stvari, da će pamtiti tu saranju s ogromnim ponosom.

PROČITAJTE: NOVAK U NEVERICI: Jedan od glavnih sponzora ostavio Đokovića!

 

Ipak, u intervjuu za "Aktualiti", slovački mediji, bio je nešto rečitiji. Objasnio je da su sve njih dvojica o rastanku dogovorili još po završetku Ju-Es opena, da ga Nole pozvao na završni turnir u Torinu, ali da je potom usledio napeti decembar, te da nije hteo da pred Australijan open "diže prašinu" o prekidu saradnje. Isto je odlučio i tokom Noletove australijske drame, kada mu je samo pružao javnu podršku, a da je sada došlo vreme da Novakov tim za odnose sa javnošću obelodani da je rastanak obavljen.

- Sada je vreme da uživam malo sa porodicom u slobodnim trenucima. Ali, i da se posvetim nekim novim prilikama. Kakvim... Videćemo. Hteo bih neki izazov sa drugim igračem, ali je sada letvica baš visoko podignuta, počeo je slovački trener.

On je potom otkrio i da se protivio odluci da Nole igra na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje su održane u leto 2021.

- Nisam bio za to da učestvuje na Igrama. Iscedilo mu je to snagu, videlo se potom u finalu Ju-Es opena, da je isceđen, i fizički i psihički. Razumeo sam ja njegov cilj, naravno, mnogo je želeo da osvoji zlato za Srbiju, otkrio je Vajda detalje o Olimpijskim igrama i poslednjem grend slemu u minuloj sezoni, posle kog je, relativno brzo, i došlo do prekida saradnje, iako je ona obelodanjena tek sada.

 

- Bilo je to nekoliko burnih meseci posle Olimpijskih igara. Nakon tri grend slem titule, sve je išlo glatko do kraja jula, a onda je kulminacija bila to u NJujorku, gde je ispustio poslednji korak ka velikoj slavi. Ponavljam, nisam bio za to da igra u Tokiju, jer su termini bili zbijeni, malo je bilo vremena za pripreme, a neuspeh pod pet olimpijskih krugova mu je odneo svu snagu. I mentalnu i fizičku.

Osvrnuo se trofejni stručnjak i na Đokovićevu situaciju sa vakcinacijom:

- Kako nije vakcinisan, ograničen je broj turnira na kojima može da učestvuje. Što se tiče njegovog stručnog štaba, on je prilično jak i dalje, tu je kao trener Goran Ivanišević. Posle svega što se dešavalo, kada smo sagledali sve okolnosti, odlučili smo da je najbolje da sporazumno raskinemo našu profesionalnu saradnju, rekao je Marjan Vajda.

*Marjan Vajda i Novak Đoković / Foto: EPA-EFE/ANDREU DALMAU

PROČITAJTE: JEZIVA ISPOVEST MAJE ŽEŽELJ: Pakao koji joj je preokrenuo život!

Podsetimo, ostatak Đokovićevog tima ostaje isti - trener Ivanišević, fizioterapeuti Ulises Badio i Miljan Amanović, kao i kondicioni trener Marko Paniki.

Najlepši Vajdin trenutak sa Đokovićem

- Sve naše zajedničke uspehe ću pamtiti. Svi su bili veličanstveni, ali možda je najvažniji onaj od 3. jula 2011, vimbldonsko finale. Novak je pobedio aktuelnog šampiona i svetskog broja 1, Rafaela Nadala, sa 3:1, prvi put je osvojio Vimbldon i postao prvi put najbolji na svetu. Do tada, samo su Federer i Nadal pokoravali London od 2002. godine, a jedino su se njih dvojica rotirala na čelnom mestu ATP liste od 2004. To je bio prvi put da sam vodio najboljeg igrača na svetu kao trener, priznao je Vajda za slovački "Aktualiti".

 

Novak Đoković i Marjan Vajda - saradnja za istoriju

Vajda je bio sastavni deo Đokovićevog života više od 15 godina. Počeli su da rade zajedno pred Rolan Garos 2006. i, izuzev jednog kratkog prekida, ostali su zajedno od tada.

Vajda je bio uz Đokovića u svakom od Novakovih pohoda na 20 grend slem trofeja i pomogao mu da postavi svetski rekord od 361 sedmice na prvom mestu ATP liste.

Teniseri sa najviše nedelja na prvom mestu ATP liste

1. Novak Đoković (Srbija) 361
2. Rodžer Federer (Švajcarska) 310
3. Pit Sampras (SAD)  286
4. Ivan Lendl (Čehoslovačka) 270
5. DŽimi Konors (SAD) 268
6. Rafael Nadal (Španija)  209
7. DŽon Mekinro (SAD) 170
8. Bjern Borg (Švedska)  109
9. Andre Agasi (SAD) 101
10. Lejton Hjuit (Australija) 80

 

Scroll to top