BalkansPress

Dobro došli!

"U trenutku kada su mi javili da je predlog izmena Krivičnog zakonika da se uvede doživotni zatvor za ubice dece bez uslovnog otpusta prihvaćen, emocije su mi bile pomešane... Osetila sam zadovoljstvo jer smo konačno nešto konkretno uradili, ali imala sam i osećaj užasne tuge, jer da bi do ovoga došlo morala su da umru nedužna deca."

Ovako priča advokat Maja Atanasković, koja je autor predloga izmena Krivičnog zakonika kojim se u srpsko zakonodavstvo uvodi kazna doživotnog zatvora za ubice dece i trudnih žena, bez uslovnog otpusta.

PROČITAJTE: DR NESTOROVIĆ SE IZNENADA POJAVIO I OPET ŠOKIRAO: Poslušajte šta je rakao! (VIDEO)

Posle dve godine duge borbe, zajedno s Igorom Jurićem, Fondacijom "Tijana Jurić", Maji Atanasković je pre dve nedelje javljeno je da je Ministarstvo pravde u potpunosti prihvatilo inicijativu koju je napisala.

- U tom trenutku su mi bile skroz pomešane emocije. Nažalost, da bi došlo do ovoga, morala je da umre jedna mala Tijana, Ivana, Katarina, Anđelina... - kaže Atanaskovićeva.

  

Poziv

Prema njenim rečima, kada je dobila konačnu verziju zakona iz Ministarstva pravde, prvo je pozvala Igora Jurića.

- Htela sam da mu postavim pitanje da li je srećan. Ali je to pitanje meni u glavi delovalo jako neumesno, jer ne može da bude srećan kada je njegovo dete mrtvo. Nema ga već četiri i po godine. Njegovo dete je moralo da umre da bi Srbija imala kaznu doživotnog zatvora za ubice dece. Pa sam mu postavila kompromisno pitanje: Igore, da li si zadovoljan? - objašnjava naša sagovornica.

Vladica Rajković (39) hladnokrvno je ubio malu Anđelinu, a na suđenju nije pokazao nikakvo kajanje zbog zločina

*Vladica Rajković (39) hladnokrvno je ubio malu Anđelinu, a na suđenju nije pokazao nikakvo kajanje zbog zločina / FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ona se prisetila i trenutka kada se pojavila ideja za pokretanje inicijative.

- Posle ubistva male Anđeline u Zaječaru, prilikom povratka s jednog od suđenja njenom ubici, Igor je meni rekao rečenicu koju nikada neću zaboraviti: da duboko želi da veruje da Tijanina smrt nije bila uzaludna i da je Tijani bilo suđeno da umre da se to više ne bi dešavalo nekoj drugoj deci. On mi je tada rekao: "Moramo nešto da uradimo, moramo da sprečimo da se ikad više desi mala Katarina, Tijana, Anđelina, Dragana, Ivana, Luka, Marko..." - priseća se Atanaskovićeva.

 

Pokretanje inicijative

Nakon povratka iz Zaječara krenuli su u opsežnu analizu.

- Ustav garantuje pravo na život, samim tim predlaganje uvođenja smrtne kazne nije dolazio u obzir, ali to nije bio ni cilj Fondacije "Tijana Jurić" - da se na smrt deteta reaguje smrću učinioca. Došli smo do toga da Ustav dozvoljava uvođenje kazne doživotnog zatvora. Nakon analize Ustava, krenulo se u analizu krivičnog zakonodavstva evropskih zemalja - priseća se naša sagovornica.

Tim je, ipak, došao do zaključka da većina evropskih zemalja ima kaznu doživotnog zatvora, što je dosta olakšalo borbu.

Da nijedno dete ne doživi njenu sudbinu: Anđelina Stefanović (3)

*Da nijedno dete ne doživi njenu sudbinu: Anđelina Stefanović (3) / FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Problemi

Uprkos potpuno razrađenom predlogu, detaljnom analizom presuda... veliki problem s kojim su se suočili bio je kako ubediti javnost da je doživotni zatvor neophodan.

- Morali smo da izađemo u javnost sa podacima da u zemlji Srbiji postoji veliki porast takvih krivičnih dela s elementom nasilja nad decom. Tek kada se izašlo sa konkretnim podacima, imenima žrtava, učinioca, gde se videlo da su u velikom broju slučajeva višestruki povratnici, došlo se do toga da je doživotni zatvor neophodan - objašnjava Atanaskovićeva, i dodaje da je pitanje uslovnog otpusta bilo osporavano.

 

- Često su dolazili sa stanovišta: Neće nam to dozvoliti Savet Evrope. Ali smo im objasnili da isto tako postoje članice Saveta Evrope, među kojima je i Mađarska, koja ima zabranu uslovnog otpusta za najteža krivična dela - zaključuje naša sagovornica.

PROČITAJTE: UZNEMIRILI SU NEKE MOĆNE LJUDE: Da li je Švedska bila u pravu, ostatak sveta je prevaren!

Doživotna robija mora da deluje preventivno

Prema rečima advokatice Maje Atanasković, ono što je bitno sa uvođenjem doživotnog zatvora za ubice dece jeste da reči "doživotni zatvor" toliko jako odzvanjaju da se takva krivična dela više ne vrše.

- Jer ja ni kao majka, ni kao čovek, ni kao pravnik neću biti zadovoljna da dođemo u situaciju da za narednih pet godina imamo veliki broj izrečenih krivičnih sankcija doživotnog zatvora. Ja želim da taj doživotni zatvor više preventivno deluje. Da spreči izvršavanje tih krivičnih dela. Ne toliko da bude element njihove resocijalizacije, već nasuprot element njihove prevencije - naglašava ona.

Scroll to top