BalkansPress

Dobro došli!

"Jako mi je žao, niste kandidat koji mi je potreban. Ne možemo da tolerišemo da se ne dođe na posao. Nadam se da ćete naći nekog ko ima humanije uslove, mi nismo u mogućnosti da budemo puni razumevanja."

Ovaj SMS dobila je S. L. (27), mlada majka, kada je nakon trudničkog bolovanja konkurisala za posao u jednoj privatnoj beogradskoj firmi, specijalizovanoj za trgovinu građevinskim materijalom.

Iako je uspešno prošla sve krugove intervjua i odradila neplaćeni probni rad, ovu mladu ženu sačekao je hladan tuš tek nekoliko dana pred stupanje u radni odnos - kvalifikovana je, ali nepoželjna kao radnik jer je majka!

-Već skoro deset godina radim na odgovornim pozicijama, bila sam asistent u kancelarijskim poslovima, zatim sam radila u administraciji, kao pomoćnik direktora... U međuvremenu rodila sam dete, a spletom okolnosti sam ostala bez posla odmah po povratku sa porodiljskog bolovanja. Već neko vreme u potrazi sam za stalnim zaposlenjem i na razgovorima sam se susretala sa raznim ljudima i pitanjima poput "da li planirate decu", ali me je poslednje iskustvo ostavilo bez reči - počinje svoju priču S. L.

 

Ona je, naime, konkurisala za radno mesto administrativnog radnika/knjigovođe u jednoj privatnoj firmi u Beogradu (ime firme poznato redakciji).

"Dočekala me je direktorka, takođe majka"

-U poslu sam uvek vrlo profesionalna, nikada ne razgovaram o porodici, ali ovog puta dočekala me je žena, inače direktor, koja je takođe majka, i to troje dece, tako da smo razmenile nekoliko rečenica na tu temu. Ni u jednom momentu to što sam mlada majka nije predstavljalo problem. Ili sam ja bar tako mislila - iskrena je naša sagovornica.

PROČITAJTE: U FRANKFURT OTIŠLO 13 NEGOVATELJA "U Srbiji sa 300 evra nismo mogli da kupimo ni VEŠ MAŠINU"

Na razgovor za isti posao došlo je nekoliko kandidata, ali se direktorka odlučuje za S. L. Kako joj je sve delovalo korektno i uslovi su bili prihvatljivi, dogovoreno je da od prvog marta počne s radom.

Prepiska sa direktorkom firme svakog bi ostavila bez teksta, kao što je to doživela i  naša sagovornica S. L.

*Prepiska sa direktorkom firme svakog bi ostavila bez teksta, kao što je to doživela i naša sagovornica S. L. / FOTO: RAS SRBIJA

-U više navrata odlazila sam u tu firmu, na po četiri, pet sati, kako bi me direktorka uvela u posao. Ti sastanci su obično bili vikendom. Redovno sam dolazila, samo sam jedne nedelje zamolila da sastanak zakazan za četvrtak pomerimo za vikend, jer mi je dete u vrtiću pokupilo ozbiljan stomačni virus. Tada je usledila vrlo neprijatna prepiska - priča nam S. L.

PROČITAJTE: Gde mladi Srbi vide sebe za 10 godina? Odgovori su tuga Srbije

Naime, direktorka ju je pitala da li ima nekog ko će joj ubuduće čuvati dete kada je bolesno ili mora ona.

"Moram da znam, jer je u firmi napeto, ni ja ne ostajem kada su bolesni, jer ne mogu. Sada smo u problemima i ne možemo biti humani, očekujemo da se svaki dan radi i zato te pitam, moram da znam da se ovo sad desilo i da neće biti takvih situacija", piše u porukama koje je dobila S. L.

 

-Objasnila sam da je razumem, te da je kod nas u porodici muž "prva linija odbrane", a da sam ja poslednja opcija kada niko drugi ne može. Mislila sam da će s razumevanjem to prihvatiti, jer je i sama majka troje dece - priča naša sagovornica.

Međutim, u sledećoj poruci upitala je S. L. da li ukoliko dete dobije boginje, 15 dana neće raditi njen suprug, a zatim 15 dana neće ona doći na posao.

-Ostala sam bez teksta kada sam pročitala poruku, ali sam opet smireno objasnila da bih se u takvim situacijama prvo konsultovala sa njom - kaže S. L.

Iako je na momenat pomislila da su pronašle zajednički jezik, poruka koja ju je sutradan u cik zore sačekala demantovala je sve.

"Jako mi je žao, niste kandidat koji mi je potreban, pošto mi ne možemo da tolerišemo da se ne dođe na posao. Divna ste osoba i nadam se da ćete naći nekog ko ima humanije uslove, mi zasada nismo u mogućnosti da budemo puni razumevanja. Srećno", napisala je direktorka u poruci.

-Ovo je potpuna diskriminacija jedne žene, kršenje osnovnih ljudskih prava. Za deset godina radnog iskustva, bila sam samo na trudničkom bolovanju, ali to je izgleda nevažno, jer ako ste majka, niste poželjni radnik - zaključuje S. L.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top