BalkansPress

Dobro došli!

Ivica Jerković iz Hrvatske izgubio je novčanik pre 14 godina, neko vreme se nervirao i zaboravio na to. Sve dok se on nije pojavio skoro deceniju i po kasnije i to puniji nego što je bio.

Ivica  iz Donje Motičine je novčanik izgubio na ribnjaku ili u bolnici. U njemu je bilo 2.000 nemačkih maraka. Sad je nazad dobio novac, ali s kamatama!

– Evo, danima ne mogu da dođem sebi otkako sam dobio taj paket. Zanemeo sam kad sam video šta je u njemu. Najpre sam pomislio da se neko šali sa mnom pa sam otišao da proverim da li je novac pravi – kaže Jerković.

 

Kad je prošlog petka došao kući, komšija Miroslav Tomac mu je rekao da je za njega preuzeo nekakav paketić. Ivica nije ni sanjao šta bi u njemu moglo biti.

U kutijici je bio njegov stari novčanik, koji je izgubio pre 14 godina. Ipak, kad je malo bolje pogledao, shvatio je da su u njemu i svi dokumenti i 1.500 franaka.

Nepoznata osoba šaljivo se potpisala kao Srećko Veselica. Kad je malo bolje pogledao pošiljku, shvatio je da je “Srećko” paket poslao iz pošte u Čepinu, ali je kao svoju adresu naveo ulicu i kućni broj Ivičinih oca i brata.

– Znači, osigurao se da će pošiljka sigurno doći u moje ruke. Jer, da je bila vraćena, došla bi mojoj porodici. Bolju uskršnju čestitku nisam mogao ni da zamislim.

Ako taj novac uporedim sa 2.000 nemačkih maraka, koliko sam imao u novčaniku kad mi je nestao, izračunao sam da mi je poslat onaj isti novac uvećan za kamate za ovih 14 godina – oduševljeno priča Jerković, koji se i danas dobro seća dana kad je izgubio novčanik.

 

Išao je u banku da podigne novac za popravku krova na porodičnoj kući. Ipak, umesto da po povratku iz Našica prvo ostavi novac kod kuće, Ivica je produžio do lokalnih ribnjaka, gdje je njegovo društvo imalo veliku žurku.

Prijatelju je pozlilo, pozvali su Hitnu pomoć, ali ga je u bolnicu odvezao Ivica.

– Dakle, novčanik je mogao ispasti samo na ribnjaku ili u bolnici. Auto sam pregledao sto puta i, kad sam shvatio da novca nema, završio sam na Hitnoj.

Mogu vam reći da se sad, kad mi je novčanik vraćen, osećam puno lošije. Sad mi je trebalo puno više vremena da dođem sebi – rekao je Ivica.

Razmišljajući ko je mogao da mu pošalje novčanik, Ivica pretpostavlja samo da je to bio neko ko je bio u velikoj finansijskoj nevolji.

– Pretpostavljam da se tim novcem izvukao i godinama računao koliko novca mora da mi vrati. Ne znam zašto bi inače čuvao novčanik sve ove godine?! – kaže Jerković i dodaje kako se uopšte ne ljuti na Dobru vilu i da bi želeo da zna o kome je reč da može da se zahvali.

– Ovo što je napravio je toliko veliko da, ako je neko od mojih prijatelja, sada možemo biti još veći prijatelji. Stvarno želim da znam o kome je reč – zaključuje Ivica Jerković.

(BalkansPress / 24sata.hr)

Scroll to top