BalkansPress

Dobro došli!

"Bio sam izvređan, pogrešno tretiran i uskraćeno mi je lečenje zato što sam govorio engleski jezik i zato što sam imigrant", naveo je Zbignjev Mališa (67) iz Montreala u tužbi koju je podneo protiv lekara Medicinskog centra Univerziteta Montreal (CHUM).

Mališa kaže da je njegov lekar opšte prakse uputio na urologa u CHUM radi analize. Dok je čekao na pregled, razgovarao je na engleskom jeziku sa jednim članom osoblja.

 

- Kad je u sobu ušao lekar Luk Valiket, sve se promenilo. Valiket je počeo da razgovara sa osobljem, pregledajući neke papire u mom kartonu. Počeo je da besni. Pocepao je potvrdu o zakazivanju sledećeg pregleda, bacio je u smeće i počeo da se svađa s osobljem. Pitao ih je: “Znate li šta ovo znači? Koliko to košta?” – rekao je Mališa.

Kako je naveo oštećeni pacijent, osoblje nije ništa odgovorilo Valiketu.

Mališa kaže da je Valiket pričao na francuskom jeziku dok je besneo na osoblje, da bi na kraju počeo njega da ispituje o poreklu, piše portal Luxoraleader.com.

- Počeo je da zbija šale na račun mog imena. Nije lako za izgovor. Krenuo je da pogađa odakle sam. Rekao je: “Možda je Rus, o ne, on je Srbin, izgleda kao Srbin. Možda je Čeh, ili izgleda pomalo hrvatski” – istakao je Mališa, dodajući da ga je ovo zbunilo.

Na kraju je rekao Valiketu da je iz Poljske.

- Više puta je ponovio: “istočni Evropljanin”. Bio je ljut, besan što sam istočni Evropljanin. Rekao je da oni nemaju novca za istočne Evropljane, i to na francuskom – naveo je pacijent.

 

Mališa je ukazao da lekar nije tečno govorio francuski. On smatra da je do negativnog stava lekara došlo kad je Valiket otkrio da je Mališa rekao da preferira pregled na engleskom.

- Kad mi se jednom obratio na engleskom upitao me koliko sam dugo u Kvebeku. Odgovorio sam mu da tu živim oko 50 godina. Potom se obratio osoblju, pitajući ih: “Kako to da je tako dugo u Kvebeku a ne govori francuski? Istočni Evropljani iskorišćavaju naš zdravstveni sistem” – naveo je Mališa.

*Foto: Profimedia

Pacijent je istakao da ga Valiket nijednom nije upitao za njegovo zdravstveno stanje i da nije obavio analize zbog kojih je došao.

Mališina ćerka Suzi je opisala njegovo bolničko iskustvo na Fejsbuku.

Potom se i bolnica oglasila sa saopštenjem, navodeći da su svesni situacije i da je slučaj predat Kancelariji za žalbe.

Valiket nije još komentarisao slučaj u javnosti, ali je CHUM naveo u saopštenju da je lekar rekao administratorima bolnice da je čitava situacija “pogrešno protumačena”.

- Svakodnevno naši lekari i osoblje CHUM-a čine napore da pomognu pacijentima čiji maternji jezik nije francuski, a prevodilačke usluge su dostupne po potrebi. Treba, međutim, razumeti da CHUM nije zdravstveno-socijalna ustanova napravljena da nudi sve svoje usluge na engleskom - navela je bolnica u saopštenju.

Mališa je dan nakon incidenta rekao da i dalje ne može da veruje šta mu se dogodilo.

- Mislio sam da sanjam, jer me nikada u životu – a dugo sam na ovom svetu – niko nije ovako tretirao. Nije mesto za vođenje debata o jeziku kad je zdravlje u pitanju – zaključio je Mališa.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top