Sve je rekao...

Miloš Biković trenutno snima seriju "Južni vetar", koja bi, kao i film "Južni vetar 2" trebalo da se emituje naredne godine. Ova godina će u njegovoj biografiji ostati ubeležena zlatnim slovima zbog premijere ratnog spektakla "Balkanska međa". U intervjuu za Kurir, glumac kog je ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao za doprinos razvoju kulture, govori o kulturi, ali i o političkim pitanjima.

Na pitanje šta smo dobili time što je napokon izglasana doživotna kazna za zločine nad decom, Biković kaže:

-Zakon koji je tako strog ima jednu preventivnu meru i mislim da je to njegov najveći plus. Svaka vrsta zaoštravanja kaznene politike nas vodi ka jednom totalitarnom društvu. Međutim, nisam ja kompetentna osoba da dam sud. Zločin nad decom je nešto najgore što može da se desi. Deca su nevina i nezaštićena, a od mene na ovu temu ima sigurno mnogo boljih sagovornika.

 

Smeta li vam što su vam zalepili epitet da ste čovek ove vlasti zato što se u dokumentarcu pojavljujete s Aleksandrom Vučićem?

-Podrška predsedniku u Rusiji, gde ja imam uticaja, ispravna je stvar. Poštujem instituciju predsednika, a time i Srbiju. Treba razlikovati režim od Srbije. Ne može se bojkotovati Srbija ako vam se ne dopada ko je trenutno na vlasti. Kultura, politika i diplomatija su srodne grane koje stvaraju veze među narodima i smatram da je moja odluka da se nađem s predsednikom ispred kamera ispravna jer ja na taj način poštujem svoju zemlju i njene institucije. Ne bavim se politikom, a posebno ne dnevnom politikom i politikanstvom.

PROČITAJTE: UMNIK SE KONAČNO OGLASIO O AGRESIVNOM PONAŠANJU ROSU NA KOSOVU I HAPŠENJU SRBA! Nekoliko dana im je trebalo da kažu ove REČI

Koja vam je politička opcija najbliža?

- Ne podržavam nikad određenu opciju, već neki konkretan projekat. Meni je najvažnije da se radi u interesu Srbije, bilo da je reč o liberalnoj ili konzervativnoj, levoj ili desnoj političkoj opciji, na vlasti ili u opoziciji."

*FOTO: Printscreen

Šta mislite o kolegama glumcima koji su u politici?

-Svako ima pravo da se bavi politikom, ali ima pravo i da se ne izjašnjava. Kolege u politici poštujem zbog njihovog glumačkog rada. I imaće od mene podršku za sve ideje koje Srbiji donose dobro bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju.

Da li je Kosovo danas pitanje svih pitanja u Srbiji? Moramo li ga se odreći?

- Mislim da moramo naći rešenje kosovskog pitanja kroz model da izbegnemo sukobe i rat, ali ne smemo se Kosova odreći, jer ako to uradimo, ono će biti zauvek izgubljeno. Može da bude okupirano, i privremeno izgubljeno, ali mi ne smemo i ne možemo da ga se odreknemo.

 

Šta biste vi uradili?

-Ne znam šta se sve dešava dole, pa mi je teško da odgovorim na ovo pitanje. Siguran sam da nije lako onome ko mora da reši pitanje Kosova. Da li ono mora da se reši odmah, veoma je važno pitanje. Ne znam ni kakve su posledice zamrzavanja dijaloga. Drago mi je što ne moram sve to da znam i da budem taj ko donosi odluku. Mislim da je referendum za Kosovo dobro rešenje. Ovo je težak trenutak. Ne moramo da budemo složni u vezi s Kosovom, ali moramo biti solidarni u zastupanju interesa Srbije.

Treba li crkva da se meša u politiku i pita u vezi s Kosovom?

-Crkva ne treba da se meša u politiku, ali treba da izrazi svoj stav. On mora da se uvaži i da se uzme u razmatranje kad se donose političke odluke. Crkva ima viševekovno iskustvo. Preživela je sve partije i države, a opstala je i kad nismo imali državu. Ima jedinstveno iskustvo i smatram da su nedopustivi napadi na crkvu.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top