BalkansPress

Dobro došli!

NBA nisu samo glamur i marketing, iza svega stoji žestok rad. To je ono čemu se i Bogdan posvetio kako bi se posle dokazivanja u dresu Srbije, Partizanu i Fenerbahčeu još jednom potvrdio kao vanserijski košarkaš.

Bogdan Bogdanović živi san svih koji su NBA ligu voleli u počecima 2000-ih. Igra u Sakramento Kingsima, klubu za koji su Srbi svojevremeno navijali  strastveno kao za Zvezdu i Partizan, i u kome se dobro zna šta Srbi mogu da donesu kada je košarka u pitanju.

Teško da bi i Bogdan na prvu loptu mogao da se seti kroz šta je sve prošao u poslednjih godinu dana. Bio je u idealnom timu Evrolige, šampion ovog takmičenja, šampion i MVP finala Turske, osvojio je srebro na Evrobasketu i proglašen za MVP-ja Rising stars Challenge na ol staru.

Prva godina bila je godina prilagođavanja i iz intervjua će  vam veoma brzo jasno koliko je Bogdan uplivao u NBA vode i sistem u kom je sve razrađeno do najsitnijih detalja, od treninga pa do marketinških obaveza, gde je svaki dan borba za svoje mesto u velikoj košarkaškoj mašineriji.

 

Reporteri Telegrafa uverili su se koliko je u Sakramentu zbog Bogija reč Srbija ponovo ta koja i gvozdena vrata otvara, koja izaziva iskren i gostoljubiv osmeh Amerikanaca i svih zaposlenih u klubu tokom utakmica sa Indijanom i Golden Stejtom, koje smo ispratili.

Upravo u danu između tih mečeva, Bogdan je ugostio ekipu Telegrafa u blizini Golden 1 Centra, najnovijeg NBA objekta u ulici Dejvida Šterna, gde je iskreno i 'do koske' ogolio sve što je u NBA video, naučio i prepoznao.

Lepo je čuti od igrača poput Daga Kristija i Vinsa Kartera koliko te cene i poštuju, koliko dobrog tek očekuju od tebe, praktično živiš san svih momaka koji su gledali košarku u vreme kada su oni bili u najboljim danima?

- To su prvi igrači bili praktično koje si gledao u moje vreme, te momke smo gledali i bili su mladi, puni energije, puni snage, bili su stvarno neverovatni. Ne samo oni, bilo je igrača protiv kojih sam igrao a koje sam nekada gledao, i neverovatno je kad vidiš iz prve ruke koliko oni rade na sebi.

Vins nam je ispričao i detalje vaše male interne proslave, nedavno si imao baš atraktivno zakucavanje posle driblinga, koje ga je oduševilo?

- Nešto smo se zezali kako nisam davno zakucao, kao, mogao bi večeras. I onda mi je on dao ove narukvice, mi smo kao njegovi rukiji. Ne tretira on nas loše, naprotiv, on je veteran, i onda sam u tom trenutku kad sam zakucao pokazao, 'hvala ti'. Bilo je zanimljivo.

*Kako bi rekapitulisao sezonu?

- S obzirom na to da smo nova ekipa, mislim da smo dobar posao napravili, napravili smo kostur tima i polako se pronalazimo u svojim ulogama, čisti se situacija, sve postaje mnogo jasnije, koja je čija uloga u ekipi, još ima tu igrača, Heri Džajls još nije igrao ove godine, mislim da može da bude prevaga. On je fizički dominantan i inteligentan igrač, sa nekim iskustvom. Ovde je teško jer nemaš mnogo treninga, nemaš mnogo vremena da se posvetiš detaljima, jer onda gubiš na individualnosti. Mora tako da se trenira, tako da se radi, razmišlja, ali i igra, na kraju krajeva. Mislim da sa novim draftom, kada napravimo novu ekipu, kompletiramo, mislim da će iz godine u godinu ova ekipa samo da raste.

*Foto: Telegraf.rs

Vlade Divac nam je otkrio kako je za tebe pravljen poseban plan od starta sezone, pošto si došao iscrpljen nakon Fenerbahčeove sezone i obaveza reprezentacije. Imao si burnu i uspešnu godinu, praktično si iz Istanbula nakon finala produžio za Beograd i odmah došao ovde, ali i morao da pričekaš na novi kontinuitet.

- Bio sam nervozan, jer sam očekivao odmah da krenem da igram, biću glavni igrač, međutim, nije to tako. Ja nisam bio spreman da tako igram, drugo, nije mi bila takva uloga i minutaža, ni oni ne žele odmah, baš je bilo dobro sve isplanirano za mene, odmorio sam u početku, imao sam i malu povredu zgloba u pripremnom periodu. Najbitnije je da sam ostao zdrav i da funkcionišem.

 

*Krunu sezone predstavlja ol star, imao si veče iz snova, MVP priznanje, kako iz tvog ugla izgleda ceo taj spektakl?

- Nije baš kao što sam zamišljao, da je to odmor za igrače, da uživaju, to je zapravo ono od čega NBA pravi najviše para. To je skup svih najboljih košarkaša iz jedne sezone na jednom mestu, kao mini olimpijada košarkaška, tu se sastaju vlasnici klubova i to je prilika za njih da pričaju o daljim biznisima, da sklapaju nove dogovore, možda nova pravila...

*Foto: Guliver

- To je skup za njih, ali i medije i navijače, pošto je ovo liga igrača i navijača. Mnogo je više navijača koji su ostrašćeni prema igračima nego prema klubovima, to je momenat da vidiš dva ili tri omiljena igrača zajedno. Stvarno neverovatno, ove godine je čak bilo drugačije, u početku nisu krenuli kako treba, posle je sve došlo na svoje mesto. Pričam o pravom ol staru, ovo moje je bilo više 'fan'. Više su tu mladi igrači, ja nisam bio tu mlad. (smeh) Ali takav je dan bio da sam jedva čekao da izađem na teren i da počne utakmica. Mediji, trening, mediji, mediji, reklame, snimaj ovo, snimaj ono, potpisuj ovde, navijači dolaze ovde, zarađuješ na nekim pojavljivanjima. Biznis i uživanje, ali sam jedva čekao da počne utakmica, da se opustim.

*Tada si pitao da li ima i naših izveštača. Nažalost, nije bilo, ali si i te kako praćen u svojoj prvoj NBA sezoni?

- Dobro, to sam ovako rekao, nije mi palo na pamet da provociram bilo koga, video sam da je bilo grčkih medija, pratili su Janisa, bilo je nekih iz Evrolige, pa sam pitao usput da li ima nekog. Ali ima dosta Srba koji prate utakmice, mogu reći čak i da se bolje drže nego kod nas, jer ovde shvatiš koliko treba da budeš u zajedništvu.

Baš smo bili malopre u crkvi u Džeksonu nedaleko od Sakramenta, prvoj srpskoj pravoslavnoj sagrađenoj u SAD (o kojoj ćete tek moći da pročitate reportažu na portalu Telegrafa, prim. aut.), otac Marko nam je rekao za tvoj dolazak tamo i lep gest koji je obradovao srpsku decu.

- Na početku sezone su me za njih pitali u klubu, to je zapravo ono što klub i organizacija rade sve, oni prave plan za igrače i kako da od igrača naprave što bolje ljude... Tako su na početku pitali koliko bih ja odvojio od svog budžeta da platim karte. Oni su birali neke ljude, i ja sam pitao da li ja mogu da izaberem svoje ljude, znam da ima dosta naših ljudi, u međuvremenu sam upoznao neke. Rekli su, 'pa tvoje su karte, možeš naravno', i onda sam napravio to za našu zajednicu Srba ovde, za naš 'komjuniti'. Oni se znaju i druže međusobno, pa smo izdvojili tu i karte za za 17-oro naše dece iz Džeksona.

*Foto: Telegraf.rs

*Kako ti deluje grad?

- Kao iz starih filmova američkih, tako bih ga opisao. Nema puno stvari, dešavanja, nije veliki grad, sve je razbacano, nema velike gradnje... Meni odgovara, nema mnogo gužve, blizu sam hale, treniram, kada odeš u neki veliki grad, onda i uživaš malo u tome kada si slobodan.

*Poznat si po individualnom radu i neumornom ostanku na treninzima, nekada se šutiralo preko metle kod Duleta Vujoševića, sada uz sebe imaš najsavremeniju tehnologiju?

- Ja volim da treniram, ali uvek sam tražio neku zanimaciju i da trening ne bude monoton. Dule me je uvek učio tome, sećam se da je davao takve zadatke meni i Berti, bili su tu Leo i Gagi. Imali smo istrčavanje iz bloka, pa nam stavi dve stolice, sledeći put promeni, pa iz mesta, pa sa 10 metara, pa sledeći put zatvori dominantno oko pri kom šutiraš, bilo je i sa rukavicama. On je to uveo i to me je više i zanimalo. Ja sam i pre toga voleo košarku, ali nisam voleo toliko da treniram. Sa tim zanimacijama sam zavoleo, a to je nešto što ovde rade od ko zna kad.

 

*Sada ti posao i proračune olakšava tehnologija i senzori koji mere svaki šut?

- Jednostavno, žele da ti bude zanimljivo dok radis nešto, da usput i napreduješ. Ima tih stvari, pod kojim uglom treba da uđe lopta, i ti se koncentrišeš, meri ti se i očitava svaki šut, 45, 44 stepeni, i bitno je da se svaki put koncentrišeš da šutiraš pod pravim uglom, i da ti raste procenat. Ne umem da objasnim to stručno, ali ja sam tu da pogađam, ne da merim.

Da li si malo i promenio tehniku šuta? Deluje tako u pojedinim momentima, pri luku pod kojim lopta ide ka košu.

- Možda jesam, nesvesno sigurno, to je ono što kažem. Radim samo na brzini šuta, radim na brzini izbačaja, kretnji bez lopte, šutu preko ruke. Dosta mora da se radi na tome jer ovde nema puno otvorenih šuteva, retko se desi da si sam i šutiraš, to je baš retkost. Vežba se na raznoraznim stvarima, svi su puni samopouzdanja, svi veruju u to što radiš i svi te pune samopouzdanjem, jednostavno moraš da napreduješ i ideš napred.

*U čemu si najviše napredovao?

- Napredovao sam globalno, generalno u svemu. Izdvojio bih kontrolu lopte i igru u odbrani, dosta sam aktivniji, više sam naučio da koristim ruke. Ovde je fizički zahtevnija košarka, ja ovde pravim i neke faulove koji se ne sviraju u Evropi, dosta se dozvoljava kontakt sa dve ruke, jednom rukom, čak i pre utakmice sudije priđu i kažu, danas jači ili slabiji kriterijum, nemojte ovo da radite, ovo možete, ovo je dozvoljeno. Dosta ima držanja, guranja, ne vidi se mnogo na TV-u, ali uživo da, ogromna je razlika. Ja na velikim turnirima poput Eurobasketa nikad nisam bio upaljen da ne mogu da budem umoran, desi mi se grč, ali mi se nikad nije desilo da budem toliko upaljen da ne mogu da se zamaram u pet sekundi, ne mogu da se zagrejem ponekad, što se dešavalo. Tako da je i teretana dosta bitna, dosta je drugačija košarka, zahteva se da se brže igra.

*Treš tok je svakodnevica u NBA?

- To je njihova kultura, svi su se ugledali na Majka i odjednom postali kao on. Svi tako razmišljaju, većina zapravo, e ja sam taj, ja moram i to da ubacim u igru da se podignem na viši nivo. Nije to ništa, čim se završi meč, to se zaboravi, ali na terenu, dok traje igra, svi žele da profitiraju. Nisam imao duela da ulazim u taj treš tok, nisam toliko dobar da mogu da im u tome pariram, brzo govore i sve u slengu, pa i ne razumem pola stvari. (smeh) Lens Stivenson na primer to voli, ali nisam ja takav da odgovaram na to.

*Koliko pomažu Peđa Stojaković i Vlade Divac?

- Mnogo, sećam se prvih par mečeva, nisam uzimao prvih par šuteva, pa je bilo preko ruke, ali ovde shvatiš da nema slobodnog šuta, nema toga da si skroz otvoren. Evropska i NBA košarka su dosta različite, u Evropi možete da nađete bolje opcije, ovde ne. Ako ne pogađaš, to je mač sa dve oštrice, jednostavno će da te sklone i daće šansu nekom drugom. Ako on pogađa i koristi, on je jednostavno bolji, može da igra, takav je NBA, menja se po 60 igrača svake godine, 60 odlazi, 60 dolazi. Teško je ostati, a želja svakog igrača je da ostane.

Nikola Jokić je jednom rekao da se osetio čudno jer je najmlađi od svih naših igrača u NBA, a ti si mu kao ostvaren košarkaš, šampion i MVP Evrolige tražio savet. Da li je tajna šta si ga pitao?

- Nije tajna, pitao sam ga u početku, bilo mi je čudno kako su svi sebični, ali nije tako, jednostavno sam provalio da ljudi rade na tim stvarima na treningu. Možda deluje sebično na TV-u, ali ima igrača koji završavaju preko dva igrača, koji su nezaustavljivi zbog toga. A to se traži, to traže i treneri i vlasnici timova, da se napravi igrač koji će biti nezaustavljiv u bilo čemu. Da li je to šut iz jednog ili dva driblinga, flouter... Oni specijalizuju igrače, ne traže ol araund. Što više stvari radiš perfektno, to si bolji.

 

*Posle ol stara si primetio koliko se promenio pristup u odbrani na tebi - kako je tačno to izgledalo?

- Na početku, onako, nisu pratili evropsku košarku i Evroligu, ne zanima ih, NBA je najbolja liga na svetu, ja to razumem. Da sam odrastao ovde, verovatno bih isto tako, nisam ni ja npr. pratio kinesku ligu. Sve je jasno tu, nisu pratili, u početku su me čak i puštali da šutnem, pokazivali taj disrispekt, samo mahnu rukom kad sam sam na tri poena, a onda posle... Posle svake tri utakmice se radi skauting tvoje poslednje tri utakmice. Onda su tako i menjali odbranu, tačno se na tri utakmice primeti način čuvanja, i ako je jedna odbrana uspešna protiv te ekipe, onda svi forsiraju tu odbranu. Pričalo se baš i za Golden Stejt od pre dve godine, kada su izgubili u finalu. Te godine su najbolje igrali protiv kaver odbrana, kada se pomogne i vrati, a najgori su bili protiv preuzimanja. Sećam se da je Klivlend celu utakmuci forsirao preuzimanje i napadao 1 na 1. Iskreno, bilo je to jedna od najboljih utakmica koje sam gledao.

*Srba u NBA sada ima sve više, koliko stižete da budete u kontaktu i da se družite?

- S obzirom na to kolika smo zemlja, stvarno je lepo da imamo toliko igrača u NBA, čujemo se, družimo se kada dođemo u grad, provedemo neko vreme zajedno.

*Sigurno će ti biti neobično prvo leto bez obaveza posle dugog ciklusa velikih takmičenja. Imaćeš priliku za odmor i individualnu pripremu za još bolju NBA sezonu?

- Malo je čudno, ali opet, kada sam došao, shvatio sam... Mislio sam uvek da se kroz utakmice više napreduje, ali igrač napreduje samo u nekom prikazu igre, kako sebi da olakša, jednostavno stičeš iskustvo, a kroz trening napreduješ u fundamentalnim stvarima, individualnim, radiš i napreduješ u svim aspektima igre. A to ti treba, da čuvaš telo, siguran sam da ću ovo leto dobro iskoristiti da sve isplaniram i napredujem.

*Foto: Telegraf.rs

*Jokiću su treneri dolazili u Sombor, hoće li i tebe dočekati nešto slično?

- Ovde je to normalno, posvećeni su nenormalno ovome, šta god da tražiš, to će da urade. Nemam naznake plana, prvo ćemo sačekati da se završi sezona, imaćemo na kraju timski sastanak i onda ćemo da pričamo.

*Partizan je osvojio Kup, pokazao da može mnogo toga, koliko stižeš sve da ispratiš?

- Nisam sve uspeo da ispratim, ni Fenera ni Partizana, njihov ritam je isto paklen, nekad se desi da putujem, ali dobar je termin, ustanem ujutru i pogledam, bude super vreme utakmice, 11 ili 12, nekada oko 10 časova. Nekada je u vreme treninga, ali video sam i kada je Partizan uzeo Kup, to sam pratio lepo jer sam imao slobodan dan, pratim sve i želim im sve najbolje!

- Vlade mu je doneo to kada je bio predsednik Partizana, okačio ga je na Instagram. Čak mi je i kondicioni trener Pit Jangmen pokazao svoj dres Partizana, odnosno ja sam ga okačio.

*Verovatno si čuo i lepe pohvale Željka Obradovića, koji te je oslovio kao najpametnijeg igrača Kingsa?

- Znam, video sam i zahvalio sam se, pratim sve kada sam slobodan ujutru. Igraju u poslednje vreme sve bolje, Gudura igra dobro, Kalina se vratio iz povrede, još se verovatno traži ko će da preuzme odgovornost, ali u bitnijim utakmicama to se samo iskristališe. Mislim da imaju veliku šansu da se ponovi prošla sezona u Evroligi. Ispratiću F4 u Beogradu, to je veliki košarkaški događaj, biće mi sada baš lepo da vidim sa strane kako sve to izgleda.

 

*Kada bi se napravio NBA tim od ex Yu igrača, da li smatraš da bi takva ekipa imala kapacitet da osvoji šampionat?

- Ne mislim da bi uspeo, ovde je stvarno tako da su atlete neviđene, mi jednostavno atletski ne bismo mogli da ih ispratimo. Mi bismo možda mogli u jednom danu da pogodimo sve, oni da promaše ili da im ne ide, ali su fizički mnogo bolji od nas. Moralo bi to da se desi, da mi imamo vrhunski, oni loš dan. Tako i mi sa Kingsima ovako neiskusni pobedimo Golden Stejt kad im je slabiji dan. Španci su na primer imali neverovatnu ekipu sa šest ili sedam NBA igrača, iskusnih, u prajmu, ali eto koliko su bili daleko protiv najboljih, tako blizu, a tako daleko. Igrali su protiv Kobija, Lebrona i najboljih u to vreme...

Evropljani imaju dobar talas u NBA trenutno, mnogi su se smejali Porcingisu kada je došao, a sada je zvezda, tu su još mnogi drugi pridošli igrači koji su se izborili za svoje mesto, čeka se i Dončić...

- Mislim da smo mi zbog naših bivših igrača sada dobili više na značaju, Vlade, Peđa, Dražen, Kukoč, zatim Sabonis, da ne nabrajam, svi su prošli nešto kroz šta mi nećemo proći, u startu su dobili etiketu loših odbrambenih igrača, nemaju fizikalije, šutira dobro i to je jedino, ali ne trči... Odmah je to bilo teško isforsirati, ali su nas oni svojim partijama ovde zaštitili od tih etiketa, pokazali su da je taj spoj evropskog igrača i tih nekoliko Amerikanaca dobra kombinacija.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top