BalkansPress

Dobro došli!

Novi trener Đokovića, slavni Amerikanac Andre Agasi po prvi put je izneo utiske o saradnji sa Srbinom.

Andre Agasi se po prvi put javno oglasio od kako je postao trener Novaka Đokovića, tako što je na Rolan Garosu dao intervju bivšoj teniserki, a sada voditeljki Eurosporta, Barbari Šet.

Tokom Fejsbuk intervjua, koji je išao uživo, Agasi je pričao o Novaku, uticaju koji je ostvario na njegovu igru, odluci da postane njegov trener i savetima koje mu deli pred meč.

 

Slavni Amerikanac je impresioniran Novakom, a kako kaže šokiran je koliko brzo uči i usvaja njegove savete.

*Ko te je najviše impresionirao u dosadašnjem toku Rolan Garosa?

– Znate, moj posao je da učim Novaka i da ga spremim što više za ovaj kratki period saradnje, da mu dam prave savete, tako da ne mogu ni da ispratim ceo turnir, niti da ozbiljnije analiziram njihove mečeva. Učim Novaka na terenu, ali i van terena, nemam vremena da gledam ostale. Iznenadila me malo pobeda Verdaska protiv Zvereva, Rafa Nadal je takođe očekivano odličan i sve bolje igra – rekao je Agasi.

Foto: Facebook.com/Lavazza.France

*Foto: Facebook.com/Lavazza.France

*Da li ste iznenađeni što mnogo igrača iznad 30 godina igraju odlično?

– Mislim da igrači uče tokom godina i da budu sve bolji. Sve je sada mnogo profesionalnije, mnogo organizovanije i lakše je u tim godinama biti i bolji nego što je to bilo u prošlosti.

 

– Ranije se češće dešavalo da igrači mladi osvajaju Gren slemove, sada to nije slučaj, jer su iskusni igrači mnogo spremniji, pa i u tridesetim godinama imaju moćno telo i fizički su pripremljeni, a uz to imaju godine iskustva, mnogo Gren slemova i zato su u prednosti.

Foto: Facebook.com/Lavazza.France

*Foto: Facebook.com/Lavazza.France

*Kako je sve počelo, dobio si poziv?

– Pozvao me je posle Monte Karla, pričali smo i posle. On je inspirativna osoba, ima veliki teniski IQ, bila je šansa za mene da dođem ranije ove godine i da budem tu.

 

– Možete videti mnogo ličnosti, morate da naučite koje informacije su mu potrebne, koje informacije ima. Moram da vam kažem da sam šokiran koliko brzo Novak uči.

*Izgleda da već imate uticaj na njega?

Foto: AP/Tanjug

*Foto: AP/Tanjug

– Cenim ko je on. Treniranje nije samo slanje informacija, morate da učite i da verujete, da imate uzajamno poverenje, a on je osoba koja je poverljiva i svakoga dana postaje bolji – rekao je Agasi.

– Radim ovo jer osećam inspiraciju da pomognem Novaku. Ne prihvatam to kao posao i plaćanje. Radim ovo zato što mislim da je to najbolje. Ne znam koliko je moguće da budem uz njega na turnirima, jer imam mnogo obaveza, ali dobre vesti su da mislim da njemu to nije potrebno, nakon što smo proveli dosta vremena zajedno.

 

*Kako je uopšte došlo do saradnje, on vas je pozvao, kako ste se vi odlučili da prihvatite?

– Reći ću vam šta se desilo. Nakon što me je pozvao ja sam rekao da ne mogu to da uradim. Ali, sin mi je rekao moraš da uradiš to. Mnogo igrača me je zvalo tokom godina. Štefi je onda rekla, vidim da uživaš kako pričaš o tenisu i rekla mi je idi da uživaš malo. Zato sam došao malo ranije.

Foto: Tanjug/AP

*Foto: Tanjug/AP

– Veoma sam stimulisan mentalno dok učim o njemu, jer je Novak posebna osoba. Takođe, taktika i razumevanje koje ima o igri. Ja sam 15 godina radio kao trener sa svojom decom. Ti učiš i daješ im ono što im treba – rekao je Agasi.

*Kako komentarišeš dosadašnju sezonu?

– Ono što je Federer uradio ove sezone je neverovatno. Kada gledam Novaka, on ima 30 godina, ali izgleda kao da ima 25, njegovo telo je veoma mlado i jako. Mislim da će priča tek biti ispričana. I Rafa je sjajan ove sezone.

Šta kažeš Novaku Đokoviću pre velikog meča?

Ja sam veoma detaljna osoba, i dajem jasne i direktne savete u realizaciji igre. Prvo morate da razumete da li se osećate komforno i dinamično, šta biste najviše mogli da očekujete, i kako bi moglo sve da ide zbog plana igre. Dam mu tri stvari na koje bi trebalo da se fokusira na drugu stranu – zaključio je Andre Agasi.

 

 

(Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top