BalkansPress

Dobro došli!

Boli vas glava, otekle su vam noge, rasplačete se za svaku sitnicu, razdražljivi ste, čini vam se da se čitav svet urotio protiv vas... Imate potrebu da se osamite i u tišini i miru pojedete "tonu" slatkiša i nezdravih grickalica koje inače ne volite, ali sada su, čini vam se, jedina uteha. Nemate želju da pijete kafu sa prijateljima, izlazite, flertujete. Posle nekoliko dana, opet ste svoji, smejete se, putujete, postižete poslovne uspehe, "živite". I ne možete da shvatite šta vam se to dešavalo - da li je to bila vaša glava ili ste tuđom razmišljali, čije su to trome noge hodale umesto vaših. Sve je odjednom lepše i lakše. Ali, kako "preživeti" taj povratak sebi? I tako svakog meseca dok iščekujete ciklus...

Statistike pokazuju da oko 85 posto žena pati od predmenstrualnog sindroma (PMS), koji dokazano prati čak 150 simptoma. Koliko oni remete život dama, postoji li način da se ublaže, šta ih pojačava, u kom trenutku mogu da postanu ozbiljan psihološki problem, za "Život plus" otkriva Leonora Pavlica, klinički psiholog i sertifikovani konstruktivistički psihoterapeut.

 

* Koji su najčešći simptomi i koliko mogu da naruše život žene?

- Simptomi PMS-a se grubo mogu podeliti u dve grupe, fizički se manifestuju kroz bolove u kostima i mišićima, glavobolju, osećaja opšte telesne iscrpljenosti, porast telesne težine zbog zadržavanja tečnosti, nadutost stomaka, osetljivost grudi, opstipaciju ili dijareju. Druga grupa obuhvata emocionalne i bihejvioralne simptome, a tu spadaju pojačan apetit i prohtevi za određenom vrstom hrane, problemi sa nesanicom, promene raspoloženja koje uključuju razdražljivost i ljutnju, depresivno raspoloženje, tenziju i anksioznost, plačljivost, socijalno povlačenje. Pojedine žene, posebno one sa višim pragom bola, mogu uspešno da se nose sa ovim stanjem. Ima, međutim, mnogo slučajeva kada ne mogu sebe da prepoznaju tokom ovog perioda. Čini im se da im je životna ravnoteža komplektno narušena, ulaze u česte i bezrazložne konflikte ili se osamljuju i leže u krevetu, zbog iscrpljenosti i bolova zanemaruju brojne aktivnosti, radna sposobnost im je umanjena i mogu da utonu u pesimistična razmišljanja.

* Da li je ovo zapravo veliki problem kojem se malo poklanja pažnja?

- Statistike pokazuju da čak 85 posto žena proživljava simptome PMS-a. Ukoliko se radi o povremenim epizodama, problem se može smatrati benignim. Međutim, procenjeno je da je on često u vezi sa poremećajima raspoloženja i zapravo predstavlja maskiranu formu depresije koja nije na vreme otkrivena. U tom kontekstu, problem je ozbiljniji. Čak je 2013. godine u dijagnostički priručnik mentalnih bolesti uvedena i nova dijagnoza, premenstrualni disforični poremećaj (PMDD), koja se daje u slučaju da osoba u periodu od godinu dana, tokom gotovo svakog ciklusa, doživljava intenzivnu formu PMS simptoma. To ima od tri do osam posto žena i dodatno uključuje suicidne misli, panične napade i otežano razmišljanje.

 

* Devojke se žale da im nekoliko dana pred ciklus "padne roletna", tonu u depresiju, plaču bez razloga, bole ih grudi... Da li je sve to posledica hormona?

- Promene u nivoima hormona, posebno estrogena, progesterona i serotonina, smatraju se značajnim uzrokom PMS-a. Pored toga, važan je i ukupni nivo vitamina i minerala. Kao dodatni faktori rizika za PMS spominju se još istorija depresije, bipolarnih poremećaja i postporođajne depresije, zatim porodična istorija PMS-a i porodična istorija depresije, što ukazuje na naslednu sklonost ovim tegobama, kao i faktori koji mogu da pojačaju simptome poput porodičnog nasilja, stresa, zloupotrebe supstanci, fizičkih ili emocionalnih trauma. 

* Da li se PMS simptomi pojačavaju s godinama? Koliko na njih utiče kvalitet i zadovoljstvo životom?

- PMS se češće dešava ženama između kasnih dvadesetih i ranih četrdesetih i majkama koje imaju makar jedno dete. Pošto je ustanovljena česta povezanost sa depresijom, može se reći da zadovoljstvo vlastitim životom može da bude važan preventivni faktor. Takođe, kvalitet života u formi zdrave ishrane, redovnog sna i dobre fizičke kondicije značajno ublažava simptome.

* Do kog trenutka možemo da kažemo da je sve to "normalno", a kada bi žene morale da zatraže stručnu pomoć?

- Ako predmenstrualni simptomi dugo traju, kada su pravilo, a ne izuzetak i ukoliko značajno utiču na psihofizičkostanje žene ugrožavajući njene dnevne aktivnosti, potrebno je da se potraži stručna pomoć.

 

* Koliko žena se obraća psihoterapeutu zbog ovog problema?

- Predmenstrualni sindrom je više medicinski fenomen nego psihološki. Međutim, pošto se često javlja kao pratilac depresije, poremećaja raspoloženja i postporođajne depresije, u praksi sam imala prilike da kod žena sa ovim dijagnozama čujem žalbe i u vezi PMS-a. Obično se, kada dođemo do toga, ne žale na fizičke simptome, već se fokusiraju na to da su primetile pad koncentracije, pojačanu nervozu i plačljivost, osećaj razdražljivosti, depresivno raspoloženje i izlive besa. Najviše ih zabrinjava što imaju osećaj kao da nemaju kontrolu nad svojim mislima i akcijama, pa često kažu ili urade i ono što ne misle.

* Kako dame mogu same sebi da pomognu i prevaziđu "krizu"?

- Kompletnom promenom životnog stila, što uključuje redovan san minimum osam sati dnevno, zdravu ishranu bogatu vitaminima i mineralima, posebno kalcijumom, magnezijumom i vitaminom E i D, izbegavanje soli, slatkiša, povećan unos tečnosti, kao i savladavanje loših navika (smanjenje ili prestanak konzumiranja kafe, cigareta i alkohola), redovno vežbanje odnosno mišićnu relaksaciju ili masažu, pronalaženje zdravih načina za suzbijanje stresa kroz razgovor sa drugima, čitanje, psihoterapiju.

 

KAKO OBUZDATI APETIT

* Većina dama ima pojačan apetit i potrebu za slatkišima tokom PMS-a i mesečnog ciklusa?

- Nagli unos "veštačkih" ugljenih hidrata trenutno podiže nivo serotonina i donosi osećaj zadovoljstva. Međutim, egekat je kratkotrajan i ubrzo nakon preteranog unosa slatkiša, ženu često sustiže osećaj krivice. Najprirodnija alternativa, koja vodi dobrom raspoloženju je zdrava ishrana i vežbanje. Fizička aktivnost se uvek preporučuje, ali se tokom menstrualnog ciklusa savetuju blaže vežbe, usmerene na istezanje i mišićnu relaksaciju.

IZAĐITE IZ ZAČARANOG KRUGA

* Mnoge žene danima izbegavaju društvo, osamljuju se, sede kod kuće plačući uz tužne filmove...

- Tokom PMS-a žene su naročito razdražljive, pa nemaju poverenja u svoju moć da kontrolišu emocije. Zato biraju da se osame i tako spreče eventualne konflikte. Ova početna nesigurnost utiče na doživljaj sebe kao slabe osobe, koja ne može da izađe na kraj sa sobom. Osećaj bespomoćnosti često je praćen plakanjem i prejedanjem, nakon čega žena oseća još veću krivicu, pa sve izgleda kao jedan veliki začarani krug. Da bi se iz njega izašlo upravo je potrebna akcija u vidu vežbanja, koje će podići nivo serotonina, hormona sreće. On će delovati na poboljšanje slike o sebi i povećati osećaj kontrole nad sopstvenim životom.

(Novosti.rs)

Scroll to top